De Basa Fogado am auzit de la un unchi de-al meu, mare impatimit al acestui loc. Nu sunt eu un mare an al drumului care duce de la Gheorghieni la Sovata din cauza numarului mare de serpentine, ci prefer sa merg pe drumul care duce la Toplita, fiind mult mai putin circulat, cu mai putine serpentine si cu mai putinea aparate radar.

Totusi, cum Basa Fogado e la iesire din Borzont, mi-am dat seama ca nu ar trebui sa ocolesc 30 de kilometri, ci maxim 10, asta daca ma intorc de la han la Suseni si mai apoi merg spre Lazarea, de unde trec pe drumul european si am cale intinsa pana la Toplita si mai departe. Fix asta am facut astazi si, va spun sincer, ca nu am regretat catusi de putin.

Am facut rezervare in jurul orei 2 dupa amiaza, mi s-a raspuns in maghiara, dar cand au auzit ca vorbesc limba romana, au schimbat rapid. Astfel ca am purces spre Borzont. De la inceput va spun ca specialitatea casei e un ciolan la cuptor cu cartofi, care se serveste direct din tavite imbracate in cosuri de nuiele, dupa cum veti vedea in pozele de mai jos.
IMG-20160207-WA0002

IMG-20160207-WA0001

IMG-20160207-WA0000
Apoi, pe interior, localul arata cam asa. Nu e genul de restaurant modern, ba chiar din contra, o parte din aerul conului costruit in 1897 inca mai domneste si aici: sunt carnati atarnati de grinda, ardei rosii legati in sfoara si legati asisderea.

IMG-20160207-WA0013

IMG-20160207-WA0006

IMG-20160207-WA0005

IMG-20160207-WA0004

IMG-20160207-WA0003
Meniul e interesant, un fel de cutie de lemn scriljelit cu numele restaurantului. Tind sa cred ca exista versiuni multiple ale meniului, in diferite limbi, ele fiind aduse ulterior de catre ospatari (niste fete tinere si faine, care n-au stat o clipa locului in timpul scurtei noastre sederi. La Basa nu gasiti preparate rafinate, ci mai degraba mancare traditionala in portii sanatoase, asa cum se cade sa fie hraniti drumetii. De aceea, eu mi-am comandat ciolan la cuptor cu cartofi si sos de usturoi, iar prietena o ciorba de fasole si cartofi prajiti cu cascaval peste.

IMG-20160207-WA0015

IMG-20160207-WA0017

IMG-20160207-WA0016

IMG-20160207-WA0014

IMG-20160207-WA0011

IMG-20160207-WA0010

Nu stiu cat de bune sunt pozele, fiind facute cu telefonul, dar servirea a fost rapida si ireprosabila (asta daca tinem cont ca nu toate fetele vorbesc bine romaneste): ciorba se serveste in mici ceaunase, iar ciolanul in tavite imbracate in cosuri de nuiele. Portiile sunt generoase si, cel putin in experienta mea, nu au mai trebuit condimentate catusi de putin.

IMG-20160207-WA0008

IMG-20160207-WA0007

Vreau sa mai revin aici la vara, cand o sa stau pe terasa din spatele hanului, mai ales ca am auzit ca fac zilnic in aer liber gulas de porc. Oricum, daca ajungeti pe aici sau chiar daca va prinde foamea pe la Gheorghieni, trageti o fuga la Basa Fogado, deci pana la Borzont. Garantez ca merita!

PS: era sa uit! Painea e din partea casei, la fel si apa minerala, lucruri pe care nu le-am mai vazut in Romania pana acum.