close
chambord

Se află la 15 km est de oraşul francez Blois, la Chambord.
Este cel mai mare dintre castelele Loarei. Este o capodoperă renascentistă cu 440 de camere, 86 de scări şi 365 de şeminee. Castelul are scară în dublă spirală.
Până în 1519 a fost pavilion de vânătoare, dar Francisc I a hotărât să construiască cel mai modern castel. El s-a inspirat din arhitectura italiană. Este foarte probabil că Leonardo da Vinci a desenat primele planuri ale castelului, inclusiv schema cu devierea cursului Loarei pentru a curge pe lângă castel.
Au muncit 2000 de meşteri , timp de 25 de ani, pentru a construi Castelul Chambord. Conceput sub forma unei cruci, corpul central are de-o parte şi de alta patru turnuri unite printr-o Curte. Celebra scară în dublă spirală a fost gândită în aşa fel încât două persoane care urcă şi coboară să se poată vedea, dar să nu se poată întâlni decât la cele două capete.
De o parte şi de alta a scărilor sunt apartamente şi peste tot sunt imagini ale salamandrei, blazonul lui Francisc I. Cele mai mari sunt apartamentele regale, în special dormitorul, decorat cu catifea brodată, adăugată de Ludovic al XIV-lea care a terminat castelul în 1685.
Acoperişul are multe frontoane triunghiulare, turnuri şi turnuleţe. Terasele de pe acoperiş au fost construite pentru ca întreaga Curte să urmărească spectacolele din timpul verii sau pentru cel care anunţa întoarcerea regelui de la vânătoare.
5.500 de ha este întinderea care înconjoară castelul.
Castelul este închis pe 25 decembrie, 1 ianuarie şi 1 mai.

chambordcastle

Gastronomie
La fel de faimoase precum peisajele minunate de pe Valea Loarei sunt produsele tradiţionale de gastronomie specifice zonei, dar şi vinurile.
Cele mai renumite preparate din zona Văii Loarei sunt rillettes de porc (un preparat asemănător pateului de ficat, fiind din carne de porc), brânza de capră Crottin de Chavignol (cea mai faimoasă din multele tipuri de brânză de capră care se prepară în această zonă), folosindu-se şi sosul alb de unt. Cei care vizitează castelele de pe Valea Loarei şi preferă peştele pot gusta un şalău delicios sau ştiucă servită cu sos alb de unt (din unt semi-sărat, vin alb şi ceapă salota, care se găseşte şi la noi). Puteţi comanda şi celebra specialitate Geline de Tourraine din găina neagră cu acelaşi nume, renumită pentru carnea sa cu gust delicios. Alte mâncăruri: jumări sau cârnaţi făcuţi cu vin Muscadet ( renumit în zonă), servite cu fasole albă Mojette, specifică Văii Loarei. Celebre pe Valea Loarei sunt şi brânzeturile, dintre care amintim Crottin de Chavignol, Sante-Maure de Tourraine (ambele din lapte de capră), dar şi Cendre d’Olivet sau Curé Nantais, ambele din lapte de vacă.

În ceea ce priveşte vinurile, Valea Loarei este vestită pentru vinurile care se fac aici, dulci sau seci, spumoase sau nu, albe, roşii sau roze, cu o aromă specială datorită solului foarte bun şi climei blânde. Amintim vinurile Sancerre, Chinon, Muscadet sau Saumur.
Cazare
Le grand Saint-Michel
Un hotel liniştit aflat în apropiere de castel şi la marginea pădurii. Este preferabil să se facă rezervare. Pe terasa restaurantului puteţi servi preparate din bucătăria locală şi tradiţională.
Adresă: Place Saint-Louis, 41250 Chambord
Telefon: 02 54 20 31 31

Tags : castelchambordFranta