close
Destinatii ⇣EuropaRomania

Castelul Peles – cel mai frumos castel din Romania

Castelul Peles este, pe buna dreptate, cel mai frumos castel al Romaniei, mai spectaculos chiar decat casteul Bran. Il gasiti la Sinaia si a fost resedinta de vara a familiei regale a Romaniei, incepand cu Carol I al Romaniei. La data inceperii construirii castelului, la granita satului Podul Neagului, sat care acum poarta denumirea de Sinaia, adica in 1873, planurile nu contineau toate detaliile de astazi. Castelul a tot fost extins pana in 1914, atunci cand a capatat forma lui finala. Din pacate, Carol I de Hohenzollern nu a mai apucat sa se bucure de splendoarea castelului, intrucat anul definitivarii acestuia a fost si anul mortii lui.

Treptat, pe langa castelul Peles s-au mai construit de catre familia regala si alte cladiri precum Pelisorul (care e un castel mai mic si care e si el in circuitul turistic), Corpul de Gardă, Economatul, Casa de Vânătoare Foișor, Grajdurile, Uzina Electrică și Vila Șipot. In ciuda vremurilor tulburi si a ingineriei nu foarte avansate, familia regala a ordonat construirea unei uzine electrice, lucru care a facilitat electrficarea intregului castel si a cladirilor adiacente, Pelesul fiind primul castel din Europa care a fost electricifcat.

Astazi, castelul este practic un muzeu. Turistilor le este asigurat un ghidaj specializat in nu mai putin de 5 limbi de circulatie internationala, iar acestia au mai nou acces si la mansardele I si II. Astfel, din cele peste 160 de camere ale castelului, mai bine de 2/3 sunt deschise pentru public, in timp ce restul sunt folosite majoritar ca spatii de depozitare pentru obiectele de colectie ale castelului, mai ales in perioadele in care au loc restaurari.
castelul peles 6

castelul peles 5
castelul peles 4
castelul peles 3
castelul peles 2

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Apropo de camerele Pelesului, cele mai importante incaperi care pot fi vizitate sunt: Holul de Onoare, Sala de arme, salile de muzica si de concerte, apartamentul imperial (care acum multi ani l-a gazduit chiar si pe regele austro-ungar Franz-Josef, salonul turcesc, sufrageria si Dormitorul Regal.

Daca vreti sa ajungeti la castelul Peles, trebuie sa ajungeti in Sinaia, la circa 44 km distanta de Brasov. De acolo trebuie sa ajungeti pe str. Pelesului nr. 2. Programul zilnic incepe de la 9:00 si se termina la 16:15, cu exceptia zilei de luni, atunci cand Pelesul este inchis, dar si a zilei de marti, atunci cand castelul se deschide abia la ora 11:00. Pretul unui bilet este de 50 de Ron pentru adulti.