Veneţia este un frumos oraş din nord-estul  Italiei.

Scurt istoric

Conform legendei, în anul 421 d.Hr. se pun bazele Veneţiei.

În 697 este numit primul conducător (doge) al Veneţiei în persoana lui Paoluccio Anafesto.

În 814 începe construcţia Palatului Dogilor şi sunt bătute primele monede veneţiene.

În 829 încep lucrările la Bazilica San Marco.

În anul 1204, veneţienii pun stăpânire pe Constantinopol şi pe o mare parte a fostului Imperiu Bizantin.

În 1406, Verona şi Padova sunt înfrânte de Veneţia.

În 1453, turcii recuperează Constantinopolul.

În 1678,  Vivaldi se naşte la Veneţia.  A predat lecţii de vioară la Orfelinatul La Pieta’.

În 1797, Napoleon invadează Italia, ultimul Doge abdică, Republica Veneţiană luând sfârşit.

În 1814, Napoleon este învins, Veneţia şi Veneto ”căzând” în mâinile austriecilor.

În 1846 este inaugurată prima cale ferată. Leagă Veneţia de uscat.

În 1848 are loc Primul Război de Independenţă Italian. Veneţienii luptă contra Austriei.

În 1881, Veneţia este al doilea port ca mărime după Genova.

În 1895 are loc prima expoziţie de artă Biennale di Venezia.

1932  este anul Primului Festival de Film de la Veneţia.

În 1966, apa pune stâpânire pe oraş. Mari inundaţii.

În 1995 este Centenarul Expoziţiei Biennale.

venetia2

venetia1

Obiective turistice:

Bazilica San Marco în stil bizantino-veneţian

Este una dintre cele mai impozante construcţii medievale din lume.

Iniţial, această bazilică a fost construită pentru a găzdui moaştele Sfântului Marcu, patronul spiritual al Veneţiei.

Clădirea principală este de la sfârşitul secolului 11, iar domul din secolul 13.

La intrarea în catedrală sunt 4 cai poleiţi cu aur.

Bolta este acoperită de un mozaic poleit cu aur.

Pentru a vedea exteriorul faceţi înconjurul catedralei. Porţile de acces din secolul 13 sunt în stil romanic, fiind considerate cele mai importante ornamente exterioare. În partea lor inferioară au diferite scene sculptate, cum ar fi pământul, marea, animalele.

În interior, comoara este altarul de aur în stil bizantin, Pala d’ Oro. Are peste 2.600 de perle, rubine şi smaralde. Construcţia acestuia a

început în secolul 10, altarul fiind terminat abia în 1342.

Bazilica este catedrala Veneţiei din 1807. Până atunci a fost capela dogilor.

venetia4

venetia3

Palatul Dogilor (Palazzo Ducale)

Este cea mai frumoasă construcţie gotică din Italia. Faţada are nuanţe de alb şi roz. Este o adevărată bijuterie a arhitecturii. În perioada dogilor a fost sediul administraţiei oraşului şi al sistemului judiciar.

La etajul al doilea, camerele de consiliu se succed şi sunt decorate din belşug. Pereţii şi tavanul sunt pictaţi de artişti veneţieni precum

Tintoretto. Sala Marelui Consiliu (Sala del Maggior Consiglio) este o cameră  construită pentru a găzdui 1.700 de cetăţeni cu drept de vot în consiliu.

Sala de Arme cuprinde 2.000 de arme şi armuri.

Palatul Dogilor este bogat în arhitectură şi în obiecte de artă.

Palazzo-Ducale-Venice-Italy

Biserica Santa Maria Gloriosa dei Frari

Este un monument gotic şi a doua biserică în ceea ce priveşte mărimea din Veneţia. Acolo puteţi admira tablouri şi sculpturi în lemn.

Se găseşte în capătul îndepărtat al Canal Grande, al Marelui Canal.

 

Are 98 de metri lungime, 46  de metri lăţime şi 28  de metri înălţime.

Este construită în totalitate din cărămidă. Datează din secolele 14-15.

Marele pictor veneţian Tiţian este înmormântat în nava laterală din biserică.

Două dintre tablourile din acest monument religios sunt: ”Adormirea Maicii Domnului” de Tiţian şi ”Fecioara cu Pruncul” de Bellini.

Basilica_of_the_Frari2

Piaţa San Marco

Este principala piaţă publică din Veneţia. Când Napoleon a cucerit Republica Veneţia a numit această piaţă ”cel mai elegant salon al Europei”. Piaţa San Marco este plină de exemple de arhitectură bizantină, gotică şi renascentistă.

Are aproximativ 175 de metri  lungime.

Acolo se află Cafeneaua Florian,  Restaurantul Quadri,  Bazilica San Marco şi Palatul Dogilor.

piazzasanmarco

Gastronomie

Două dintre preparatele cele mai familiare sunt: fegato alla Veneziana (bucăţi de ficat cu ceapă) şi sepie în suc propriu.

Cicheti sunt similare tapas-urilor spaniole. Sunt chifteluţe cu usturoi (polpette), mini-pizza (pizzetas), preparate din peşte, fructe de mare şi legume feliate prăjite.

Zuppa di pesce (supă de peşte) abundă în creveţi, peşte alb şi crustacee. Este urmată de prosciutto crudo  (şuncă de Parma) cu smochine proaspete.

Sunt şi fructe de mare neobişnuite: granseola (crabul-păianjen), cappelonghe (scoici) şi schie  (creveţi mici).

La desert, avem tiramisu, prăjitură din ciocolată, cafea, mascarpone şi coniac. Biscuiţii clasici poartă denumirea de baicoli şi busoli.  Baicolii au forma care se aseamănă cu un peşte, fiind serviţi cu băutură sau îngheţată. Busolii provin de pe Insula Burano, sunt foarte dulci, fiind presăraţi cu seminţe de anason.

Dacă veţi comanda una ombra, chelnerul vă va aduce un vin alb de casă. ”Ombra”  face trimitere la tradiţia de a bea vin la umbră, într-o piaţă.

Un rosso este vinul roşu.