close
Diverse turism

Cele mai fericite tari din lume si locul ocupat de Romania

Earth Institute  din cadrul Universitatii Columbia a publicat Raportul celor mai fericite tari din lume pe 2013. Conform World Happiness Report cele mai fericite tari din lume ce afla in nordul Europei, iar Romania ocupa locul 90. Dupa tara noastra se situeaza Ungaria si Bulgaria. In schimb in fata noastra a reiesit ca sunt mai fericiti locuitorii Greciei si Libiei.

Sondajul a fost efectuat intre anii 2010 si 2012.

Tarile fruntase ale acestui raport sunt Danemarca, Norvegia, Elvetia, Olanda si Suedia. Nici nu e de mirare daca ne gandim la ce nivel de economie exista aceste tari. Este absolut normal ca oamenii sa nu fie la fel se stresati si sa se bucure de fiecare zi.

Pe ultimul loc in clasament se afla tarile din zona subsahariana a Africii si anume: Rwanda, Burundi, Republica Centrafricana, Benin si Togo.

Portrait of a group of business people laughing against white ba

Statele Unite se clasează pe locul al 17-lea, în spatele Canadei (locul 6), Australiei (locul 10), Israeului (11), Emiratelor Arabe Unite (14) şi Mexicului (16), potrivit Earth Institute.

Vom incerca sa scoatem din raport anumite tari care au o oarecare influenta asupra tarii noastre. Astfel Marea Britanie este pe locul 22, Franta pe 25, Germania pe 26, Rusia pe 68 si China pe locul 93.

Romania se afla pe locul 90, cu o medie de 5.033, în spatele Cehiei (locul 39), Poloniei (locul 51), Republicii Moldova (locul 53), Croatiei (locul 58), Albaniei (locul 62), Belarusului (locul 66), Greciei (locul 70) si chiar Libiei (78), Pakistanului (81) si Kosovo (locul 83).

Egiptul este o tara care a scazut foarte mult in ultimii ani din cauza crizei politice si de securitate in momentul in care armata l-a demis pe presedintele Mohamed Morsi, ea ajungand pe locul 130. O alta tara care a scazut destul de mult in ultimii ani este Afganistanul care se afla pe locul 143. Si in acest caz este o scadere previzibila, avand in vedere ca este o zona ce se afla sub razboi de aproape 12 ani.

World Happiness Report

Exista si tari pentru care nivelul de fericire a crescut foarte mult in ultimii ani. Acestea sunt Angola, Zimbabwe si Albania..

Concluzia raportului a fost:

“Oamenii pot fi nefericiti din diverse motive – de la saracie si lipsa unui loc de munca pana la problemele familiale si afectiunile fizice. Dar in toate societatile, tulburarile mentale cronice reprezinta o cauza ce influenteaza intr-o mare masura nefericirea. Daca vrem o lume mai fericita, avem nevoie de o cu totul alta abordare asupra sanatatii mintale.”

Ne permitem sa spunem ca totusi criza financiara si lipsurile de care a beneficiat tara noastra in ultima vreme au contribuit la scaderea nivelului de fericire. Daca un om este stresat in ceea ce priveste nesiguranta unui loc de munca sau ca nu stie ce va pune a doua zi pe masa, cu siguranta nu va fi la fel de fericit ca cel care sta linistit din acest punct de vedere. Traim intr-o societate in care bunurile material ne conditioneaza fericirea!

Tags : cele mai fericite tari din lume