close
Destinatii ⇣Israel

Cele mai sfinte locuri din Ierusalim

Ierusalimul nu este un loc de pelerinaj doar pentru evrei, ci si pentru catolici/ortodocsi, dar si pentru musulmani. In ciuda acestui aspect si chiar daca are si titulatura de oras sfant, orasul acesta a asistat pasiv la multe crime comise in numele religiei de-a lungul timpului. Totusi, exceptand unele tensiuni dintre evrei si musulmani, este considerat a fi astazi un loc cat se poate de sigur, fiind unul dintre cele mai vizitate locuri de pe Terra.

Moscheea Al Aqsa 2
Moscheea Al Aqsa
Moscheea Al Aqsa
Moscheea Al Aqsa
Cupola Stancii
Cupola Stancii

Cu cateva articole in urma va vorbeam despre Zidul Plangerii; astazi o sa va vorbim sumar si despre Cupola Stancii si despre moscheea Al-Aqsa, dar si despre Muntele Templu in general. Mai intai, trebuie sa intelegeti ca evreii au preluat controlul asupra orasului in 1967, insa musulmanii sunt cei care administreaza de drept locul, cu toate ca patrule ale ambelor parti pot fi vazute constant.

Accesul persoanelor care nu sunt musulmane in zona Muntelui Templu se face pe podul de lemn Mughrabi si exista unele restrictii: hainele trebuie sa fie decente si modeste, plus ca nu este permisa intrarea cu semne si simboluri religioase (in genul bibliilor, cu steaua lui David, cu cruci). Turistii se pot plimba peste tot, dar nu au acces in Cupola Stancii si nici in moscheea Al Aqsa, tocmai pentru a se preveni incidentele extremiste facute in numele religiei. Muntele Templu poate fi vizitat in fiecare zi intre intervalele 7:30-11:00 si 13:30-14:30, cu mentiunea ca persoanele non-musulmane nu il pot vizita vinerea si sambata.

La Zidul Plangerii, turistii vor trebui sa poarte o kippa (palariuta specific evreiasca), care poate fi cumparata sau primita gratuit fix la intrare. Zidul poate fi vizitat in fiecare zi a saptamanii, doar ca tunelele sunt deschise de duminica pana joi dupa ora 7 dimineata si pana dupa amiaza.
Westernwall2

IMG_9422

02021248

Ultra Orthodox Jews pray at the Western Wall in Jerusalem

img_0658
Ar mai fi si Biserica Sfantului Mormant, locul in care se presupune ca Iisus Hristos ar fi fost crucificat, ingropat si tot locul din care ar fi inviat. Desi e un monument exclusiv crestin, din cauza disputelor fizice care au loc deseori intre calugarii crestini, Biserica Sfantului Mormant sau Sfantului Sepulcru, dupa cum mai este denumita, este administrata tot de musulmani.
Sfatul nostru este sa o vizitati cat mai dimineata, preferabil la 5, atunci cand se deschide, tocmai pentru a nu sta la cozile imense din timpul zilei.
jerusalem-church-holy-sepulchre-900x900

jerusalem-holy-sepulchre-aedicule-900x900
jerusalem-holy-sepulchre-tomb-900x900
jerusalem-crucifixion-altar-900x900