close
Destinatii ⇣EuropaGrecia

City Break in Atena: lucruri pe care nu trebuie sa le ratati

Daca ajungeti in Atena, fie in cadrul unei city break, fie in cazul unei vacante mai lungi, exista o serie de cateva obiective turistice pe care nu trebuie sa le ratati in niciun caz. Cel mai probabil, veti ajunge in capitala Greciei prin aeroportul Venizelos, care este situat la 35 de kilometri de oras. Odata instalati la hotel, cele mai importante obiective turistice in Atena pe care veti vrea sa le vizitati vor fi:

1) Partenonul, care cu siguranta e cel mai reprezentantiv obiectiv pentru Atena. Ridicat in timpul lui Pericle ca ofranda pentru zeita Atena, durata de constructie a fost de numai 2 ani (490-488 i.Hr.). Partenonul poarta “semnatura” lui Fidias, Ictinos si Callicrate si a sculptorilor Agoracritos si Alcamene. Desi constructia nu mai are statuile de odinioasa (multe dintre ele fiind depozitate acum in British Museum)
partenonul

2) Muzeul National de Arheologie
De ce va recomandam acest muzeu? Pentru ca prin exponatele sale se afla si dispozitivul Antikythera, primul si cel mai vechi calculator din lume, cu o vechime de aproape 2000 de ani. Totusi, nu va duceti acolo duminica, caci doar 8 din cele 64 de galerii sunt deschise si e pacat sa le ratati, mai ales ca puteti vedea bijuterii stravechi si cam toate elementele importante ale Greciei Antice.
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

3) Piata Centrala din Atena.
Sunt 3 mari piete/agore in Atena. Prima e in apropierea cladirii Thission, chiar sub Acropole si in varful dealului Areospagos, a doua e agora romana de langa Turnul Vanturilor din Plaka, iar a treia se gaseste pe strada Athinas. Ea poarta numele de Dimotiki Agora, dar e cunoscuta si sub denumirea de Varvakios.
Central Market, Athens, Greece

4) Piata de vechituri Monastiraki. Nu e nicidecum o piata de vechituri in adevaratul sens al cuvantului, ci e mai degraba un bazar in care toata lumea vinde obiecte noi si vechi. E o ocazie buna pentru cei care sunt in cautare de suveniruri. In timpul saptamanii, in zona functioneaza un ansamblu de magazine/tarabe dedicate turistilor si celor care vor sa cumpere bijuterii locale la preturi mici. Atentie aici, caci fiind cel mai dens loc al Atenei, zona e populata si de hoti de buzunare.
monastiraki

5) Oricare dintre restaurantele din centrul vechi, cu o mica mentiune. Fix ca in Bucuresti, cu mentiunea ca sfatul nostru ar fi sa alegeti nu unul dintre restaurantele dedicate turistilor, ci unul dintre restaurantele populate de localnici. De regula, acolo e mancarea mai buna si mult mai ieftina, spre deosebire de restaurantele pentru turisti, care au preturi umflate.