close

Madrid a fost ocupat din timpuri preistorice, lucru demonstrat de numeroasele obiecte descoperite în timpul săpăturilor de-a lungul malurilor râului Manzanares. Multe dintre aceste obiecte (topoare și obiecte mici paleolitice, rămăşiţe de animale care dovedesc existența unor mamifere mari, ceramică neolitică, etc.) pot fi văzute la Muzeul Național de Arheologie. Populația din Madrid a fost inițial iberică și mai târziu romană.

Madrid1
madrid_02_big
madrid3,jpg

Se crede că numele original al așezării a fost Matrice, un cuvânt pre-musulman care se referă la apele din zonă.
În secolul al X-lea exista deja un fort sau un castel pe locul Palatului Regal din prezent. Acest fort a fost ocupat de mauri, care au numit râul Manzanares Al-Magrit (însemnând “sursă de apă”), zona fiind denumită Mayrit (de unde alt nume, Magerit, apoi Madrid).
Sub ocupația arabă a Peninsulei Iberice, orașul a câștigat în importanță, deoarece inițial principalul oraș era Toledo.
Fecioara Almudena este sfânta patroană a oraşului Madrid, ziua ei este pe 9 noiembrie, iar Catedrala din capitala Spaniei îi poartă numele.
Prezenta localizare a Madridului în centrul Spaniei a fost stabilită de regele Alfonso I în 1083.
În secolul al 20-lea, după moartea generalului Franco, Constituția spaniolă din 1978 a confirmat Madridul drept capitala Spaniei. În 1979, primele alegeri locale democratice au avut loc la Madrid pentru a desemna primul primar din oraș; primul guvernator din Madrid a fost Enrique Tierno Galván.

Pe 2 mai 1808 a început o revoltă populară în Puerta del Sol contra ocupaţiei franceze, apoi Războiul de Independență.

Obiective turistice:
Catedrala Almudena- au fost necesari 100 de ani pentru a fi construită. Anul începerii lucrărilor a fost 1883, iar în 1884 Madrid a devenit episcopie datorită Papei Leo al XIII-lea. Astfel se putea construi o catedrală în locul unei simple biserici. S-a progresat lent, au fost şi neînţelegeri în ceea ce priveşte aspectul pe care urma să-l aibă. Lucrările au fost oprite în timpul Războiului Civil din 1930. Catedrala Almudena a fost terminată în 1993. O statuie a Papei Ioan Paul al II-lea se află în faţa catedralei.

Catedrala are 104 metri în lungime şi 76 în lăţime. Domul central are diametrul de 20 de metri.

almudena-madrid

Puerta del Sol (“Poarta Soarelui”) este unul dintre cele mai cunoscute și mai aglomerate locuri din Madrid.
Acolo se găseşte celebrul ceas cu clopotele care marchează momentul tradițional al servirii celor doisprezece struguri și începutul unui An Nou.
Numele porţii a venit de la răsăritul soarelui care decora intrarea, deoarece poarta era orientată spre est.
El Oso y El Madroño – statuia de 20 de tone; Ursul şi căpşunul sunt simbolurile Madridului.
În mijlocul Porţii Soarelui este o statuie ecvestră din 1997 a Regelui Carlos al III-lea.
În aceeaşi zonă este o clădire din cărămidă roșie din secolul 18, Casa de Correos (Casa Oficiului Poștal). A fost construită între 1766 și 1768.

puertadelsol

Muzeul Costumelor (adresă: Avenida de Juan de Herrera, 2, 28040 Madrid) găzduiește o vastă colecție de costume istorice din secolul al XVI-lea până în prezent. A fost deschis în martie 2004. Sunt şi informații audiovizuale detaliate.

Museo-del-traje-madrid

Piaţa San Miguel
Situată în inima centrului turistic din Madrid, această clădire emblematică este o piață tradițională. Vă oferă o întreagă serie de opțiuni: puteți face cumpărături de zi cu zi, puteţi participa la activități și expoziții, puteţi gusta diferite produse. Piața San Miguel are un decor elegant și este alcătuită din 33 de tarabe cu multe delicatese. Reflectă multiplele faţete ale gastronomiei spaniole şi şi-a asumat rolul de Centru de Cultură Culinară. Este un loc ideal pentru petrecerea timpului liber atât în timpul zilei, cât și noaptea, deoarece acolo sunt şi baruri . Este clasificată drept Proprietate de Interes Cultural la categoria Monumente. Construcția sa, sub conducerea lui Alfonso Dube y Díez, a fost finalizată în 1916. Se află în Piața San Miguel (lângă Piaţa Mayor, Plaza Mayor), într-una dintre cele mai vii zone din Madrid.

mercado-de-san-miguel4

Muzeul Prado

Muzeul deţine una dintre cele mai mari colecții de artă spaniolă, picturile datând  din secolul al XIV-lea şi până în secolul al XIX-lea. Lucrările sunt  semnate de Goya, Velázques, Rubens, El Greco și Bosch. Intrarea este liberă de luni până sâmbătă, de la 18:00 la 20:00 și duminică de la 17:00 la 19:00.

Famous Prado museum in Madrid, Spain.
Gastronomia

Principalele ingrediente  derivă din bucătăria maură şi evreiască. Maurii au influenţat puternic Spania. Carnea de porc este cea mai populară carne de consum. Cel mai folosit ingredient în prepararea mâncărurilor este uleiul de măsline,  mai mult de jumătate din producţia mondială de măsline provine din Spania.

Spaniolii consumă băuturi alcoolice însoţite de tapas. Tapas sunt nişte aperitive care sunt incluse în preţul băuturii consumate. Tapas se sevesc alături de  mult usturoi, chilli  şi ulei de măsline. Tapas pot fi  preparate din peşte, cum ar fi sardele sau alte fructe de mare.

Puteţi comanda şi tortilla de patata (omletă de cartofi, care este foarte bună), paella (orez cu legume, creveţi), migas (pâine  cu usturoi, ulei de măsline şi paprika afumată), chorizo (cârnat de porc cu diverse condimente).

Churro este un produs de patiserie care se mai numeşte şi gogoaşă.  Se serveşte doar cu ciocolată caldă şi aromată. Aroma  este de scorţişoară. Se pune mult zahăr pudrat deasupra.

Sangria este băutura tradiţională din Spania. Este vin. În pahar vor fi şi fructe.

Adrese utile:

Ambasada României în Regatul Spaniei

Adresă: Avenida de Alfonso XIII nr. 157, Madrid 28016
Telefon: +34 913501881
Call center consular: +34 917344004

Cazare:

Hotel Jardin Metropolitano de 4 stele

Avenida de La Reina Victoria, 12, 28003 Madrid, Spania
Telefon : +34 911 83 18 10

La acest hotel ,”Grădina Metropolitană”,  veţi putea admira înăuntru palmieri de peste 3 metri. Veţi descoperi  “Cupola”, o grădină de iarnă plină de lumină și vegetație, care este parte a restaurantului.

 

 

Tags : capitalamadridspaniei