close

Logrono este un oraş din nordul Spaniei. Este capitala regiunii viticole La Rioja.  Din Bilbao se ajunge acolo luând trenul sau autobuzul.

Primele mărturii datează din secolul 12,  în Codex Calixtinus,  acela fiind primul ghid despre traseul pelerinilor către Santiago de Compostela. Logrono  era unul dintre cele mai importante oraşe de pe traseul pelerinilor spre Santiago de Compostela.

Negustorii, artiştii şi pelerinii au favorizat  dezvoltarea capitalei regiunii La Rioja.

Patroana spirituală a acestui oraş bogat în istorie şi tradiţii este La Virgen de la Esperanza, Fecioara Speranţei.

Logrono-Calle-Portales02.jpg_369272544
logrono1
logrono2
logrono3

În Logrono,  străduţele au aer medieval.

Obiective  turistice:

Cel mai vechi pod din Logrono este  Puente de Piedra (Podul de  Piatră). În secolul 11 avea 4 arcade şi 3 turnuri.

puente_piedra_logronio

Centrul istoric are obiective culturale importante, de exemplu  Catedrala Santa Maria la Redonda  (secolele 15-18) cu turnuri baroce. Înăuntru se află sculpturile lui Gregorio Fernandez.

catedral-logrono

Există  mai multe biserici în Logrono, Santa Maria de Palacio fiind cea mai veche din capitala La Rioja. Turnul său este gotic.

santamariadepalacio

În centrul orașului Logrono se găseşte  Paseo del Principe de Vergara  (Bulevardul Principelui de Vergara) sau Paseo del Espolon, una dintre arterele emblematice. Datează din secolul 19.  Acolo este şi statuia generalului Espartero care a trăit în acest oraș de la întoarcerea din exilul din Londra până la moartea sa în 1879.

paseo_espolon_logrono_t2600005.jpg_1306973099

Muzeul La Rioja  este găzduit de Palatul Espartero,  o construcţie în stil baroc din secolul 18.  La primul etaj veţi putea face un tur prin Epoca Preistorică, Epoca Preromană şi Lumea Romană în domenii precum economia, credinţa, cultul. Tot acolo  sunt picturi din secolul 19 şi din prima jumătate a secolului 20. Al doilea etaj prezintă piese din colecţii arheologice şi obiecte de artă plastică din Evul Mediu, Renaştere şi Baroc. În  muzeu este şi un spaţiu dedicat etnografiei  (agricultură, creşterea animalelor, viaţa de acasă).

palacioespartero

Gastronomie

Solul bogat din La Rioja permite prepararea unor specialităţi care alcătuiesc tradiţia culinară recunoscută. Sparanghelul, fasolea, ardeiul, anghinarea sunt ingredientele de bază ale unor feluri de mâncare precum tocăniţa de legume,  cartofii ”a la riojana”, miel.

Deserturile tradiţionale sunt perele în vin, marţipanul, produsele de patiserie cu migdale.

Sunt şi vinuri foarte bune.

 

 

 

 

 

 

Tags : logronoorasspaniol