Ok, Craciunul a trecut si e timpul sa ne punem din nou pe treaba. Azi vorbim despre deserturi de Craciun din toata lumea, nu neaparat servite doar la masa de Craciun, ci mai degraba in perioada sarbatorilor.

1) Australia – se mananca Pavlova, o tarta de fructe cu frisca. E un desert racoros, nu cu atat de multe calorii, pus pe masa adesea dupa cina.
australia pavlova

2) Austria: la austrieci sunt la mare cautare vanillekipferl, un soi de cornulete/prajiturele cu aroma de vanilie si care au inauntru nuci tocate.
vanillekipferl deserturi de craciun

3) Belgia. In perioada sezonului rece, in Belgia se mananca multe speculaas, o prajitura subtire asemanatoare turtei dulci, poate ceva mai condimentata. Se mananca in special inaintea zilei de Sfantul Nicolae si, de asemenea, fiecare prajitura se face in forme complicate de lemn, fara exceptie.
speculaas

4) Canada. In Canada, unul dintre cele mai populare deserturi sunt “oasele de pui”, in speta bomboane de scortisoara umplute cu ciocolata amaruie. Preferinta pentru acest tip de desert e o chestiune polarizata in randul Canadienilor, intrucat pe cat de mult prefera unii acest tip de desert, pe atat de mult de urat e de catre altii, care nu-l considera potrivit pentru lista de deserturi de Craciun.
chicken bones

5) Columbia: una dintre traditiile columbiene presupune prepararea de arroz con leche pentru masa de Craciun, in speta de budinca de orez. Nu exista o reteta generala, insa de obicei se folosesc stafide, lapte, orez, scortisoara si alte condimente, in functie de preferinte.
arroz con leche

6) Croatia: unul dintre cele mai comune deserturi de Craciun se numeste fritule, care nu e nimic altceva decat… gogosi, dar facute cu rom, cu stafide, cu suc de lamaie. Bineinteles, se pudreaza cu zahar.
fritule

7) Kurtos Kalacs, traditionalul cozonac secuiesc. Chiar daca el este gasit in Ungaria, in Cehia si in multe alte tari, reteta a plecat de pe teritoriul Romaniei actuale, astfel ca putem spune ca este si un produs traditional romanesc.
kurtocs kalacs