close

Israel

Destinatii ⇣Israel

Oraşul Safed, Cascada Banias şi Parcul Mini Israel

safed-4

Safed  se află la sud-est de satul Meron din Israel.  Este adăpostit de cele mai înalte piscuri din Galileea.

Shulchan Aruch, principalele ritualuri ale evreilor din fiecare zi, au fost concepute în oraşul Safed.

În 1563,  în acest oraş a fost deschisă prima imprimerie din Asia.

Străzile sunt pietruite, înguste, casele având acoperişuri sub formă de domuri.

Kikar Hameginim este piaţa centrală din Safed.

safed-israel

safed-7

safed-2

safed-4

În satul Meron se găseşte mormântul Rabinului Shimon Bar-Yochai, un înţelept din secolul II, autorul  textelor Cabala, texte mistice ale iudaismului.

Obiective turistice din Safed:

Dealul Cetăţii care se află deasupra centrului din oraş, de acolo turiştii putând admira priveliştea, de la Munţii Libanului până la Marea Galileei

Festivalul  Muzical Klezmer care are loc anual în luna august

Muzeul Israelian al  Bibliei expune scene din Biblie realizate de artistul Philip Ratner.

biblemuseum-israel

Muzeul Cabala– acolo sunt explicate scrierile Cabala

Muzeul Păpuşii al lui Mila Rozenfeld  (Clădirea Eshtam) deţine o colecţie de 100 de păpuşi de porţelan în diverse costume.

Mila Rozenfeld a venit în Safed din Rusia.

Beit Hameiri  este un muzeu istoric unde sunt expuse documente privitoare la comunitatea evreiască din Safed. Muzeul reprezintă munca de o viață a unui om,  Yehezkel HaMeiri, născut și crescut în Safed, autor și jurnalist (1934-1989).

beit-hameiri-museum.

Cascada Banias nu se află în Safed, ci la poalele Muntelui Hermon, cel mai înalt munte din Israel. Este una dintre zonele frumoase din Israel. Banias este derivatul cuvântului grec Panaeas, într-o peşteră din apropiere găsindu-se ruinele unui templu antic ridicat în onoarea lui Pan, regele grec al  pădurilor.

banias-israel

Muntele Hermon

hermonmountain

hermonmountain2

Parcul Mini Israel are o suprafaţă de 5 hectare. Se află la 20 de minute cu maşina de la Aeroportul  Ben Gurion din Tel Aviv. Cel mai mare parc miniatural din lume a fost deschis în 2001. Veţi putea admira clădiri, peşti, Marea Roşie în miniatură.

Machetele sunt realizate la o scară de 1:25, având multe detalii. Este prezentat Israelul.  Aeroportul Ben Gurion din parcul miniatural

este din carbon. Macheta Cupolei Stâncii din Ierusalim, a stadionului Teddy din Ierusalim, Moara Montefiore, Hotelul Regele David, inclusiv 20.000 de copaci  (măslini, palmieri, chiparoşi)  sunt câteva atracţii turistice.

miniisrael

miniisrael2

miniisrael3

 

 

 

 

 

 

 

 

mai mult
Destinatii ⇣Israel

Cele mai sfinte locuri din Ierusalim

jerusalem-dome-of-the-rock-900×900

Ierusalimul nu este un loc de pelerinaj doar pentru evrei, ci si pentru catolici/ortodocsi, dar si pentru musulmani. In ciuda acestui aspect si chiar daca are si titulatura de oras sfant, orasul acesta a asistat pasiv la multe crime comise in numele religiei de-a lungul timpului. Totusi, exceptand unele tensiuni dintre evrei si musulmani, este considerat a fi astazi un loc cat se poate de sigur, fiind unul dintre cele mai vizitate locuri de pe Terra.

Moscheea Al Aqsa 2
Moscheea Al Aqsa
Moscheea Al Aqsa
Moscheea Al Aqsa
Cupola Stancii
Cupola Stancii

Cu cateva articole in urma va vorbeam despre Zidul Plangerii; astazi o sa va vorbim sumar si despre Cupola Stancii si despre moscheea Al-Aqsa, dar si despre Muntele Templu in general. Mai intai, trebuie sa intelegeti ca evreii au preluat controlul asupra orasului in 1967, insa musulmanii sunt cei care administreaza de drept locul, cu toate ca patrule ale ambelor parti pot fi vazute constant.

Accesul persoanelor care nu sunt musulmane in zona Muntelui Templu se face pe podul de lemn Mughrabi si exista unele restrictii: hainele trebuie sa fie decente si modeste, plus ca nu este permisa intrarea cu semne si simboluri religioase (in genul bibliilor, cu steaua lui David, cu cruci). Turistii se pot plimba peste tot, dar nu au acces in Cupola Stancii si nici in moscheea Al Aqsa, tocmai pentru a se preveni incidentele extremiste facute in numele religiei. Muntele Templu poate fi vizitat in fiecare zi intre intervalele 7:30-11:00 si 13:30-14:30, cu mentiunea ca persoanele non-musulmane nu il pot vizita vinerea si sambata.

La Zidul Plangerii, turistii vor trebui sa poarte o kippa (palariuta specific evreiasca), care poate fi cumparata sau primita gratuit fix la intrare. Zidul poate fi vizitat in fiecare zi a saptamanii, doar ca tunelele sunt deschise de duminica pana joi dupa ora 7 dimineata si pana dupa amiaza.
Westernwall2

IMG_9422

02021248

Ultra Orthodox Jews pray at the Western Wall in Jerusalem

img_0658
Ar mai fi si Biserica Sfantului Mormant, locul in care se presupune ca Iisus Hristos ar fi fost crucificat, ingropat si tot locul din care ar fi inviat. Desi e un monument exclusiv crestin, din cauza disputelor fizice care au loc deseori intre calugarii crestini, Biserica Sfantului Mormant sau Sfantului Sepulcru, dupa cum mai este denumita, este administrata tot de musulmani.
Sfatul nostru este sa o vizitati cat mai dimineata, preferabil la 5, atunci cand se deschide, tocmai pentru a nu sta la cozile imense din timpul zilei.
jerusalem-church-holy-sepulchre-900x900

jerusalem-holy-sepulchre-aedicule-900x900

jerusalem-holy-sepulchre-tomb-900x900

jerusalem-crucifixion-altar-900x900

mai mult
AsiaIsrael

Zidul Plangerii din Ierusalim

IMG_9422

Pentru evei, Zidul Plangerii din Ierusalim este cel mai important loc cu specific religios. Pentru calatori, sa stiti ca e posibil sa mai intalniti si denumirea de Zidul de Apus sau chiar de Kotel, dupa denumirea completa din ebraica, Hakotel Hama’aravi. Asa cum Mecca este principalul loc de pelerinaj pentru adeptii Islamului, Zidul Plangerii este principalul loc de pelerinaj pentru evrei.

Acest zid este afla in orasul vechi al Ierusalimului in partea de vest a Muntelui Templu, iar pe vremuri, era parte din zidul de aparare al templului iudeu (se presupune ca templul lui Solomon ar fi fost construit in anul 100 inaintea erei noastre) al Ierusalimului. Astazi, partea cunoscuta si adorata de catre iudei masoara 58 de metri in latime si este compus din 45 de siruri de pietre dreptunghiulare, din care 28 se afla la suprafata si pot fi vazute cu usurinta, in timp ce 17 sunt adanc ingropate in pamant. E ceva fantastic de vazut, mai ales ca primele 7 straturi de pietre dintre cele vizibile sunt chiar cele din timpul lui Irod cel Mare, ctitorul de drept al Zidului.
img_0658

Ultra Orthodox Jews pray at the Western Wall in Jerusalem

02021248

IMG_9422

Westernwall2
Astazi, zidul poate fi vizitat atat de barbati, cat si de femei, atat de evrei, cat si de ortodocsi si de persoane de alte religii, dar asta numai din anul 2013, din luna aprilie. Tot din acea luna, gratie rabinului Shmuel Rabinovitch, accesul persoanelor invalide cu caini de terapie sau cu rol de insotitor a fost permis.

Obiceiul de a introduce rugaciuni

Pe langa faptul ca a devenit un obicei ca toti liderii politici ai lumii care viziteaza Ierusalimul sa viziteze si Zidul Plangerii, toti pelerinii obisnuiesc sa scrie biletele cu rugaciuni, pe care le indeasa apoi in crapaturile zidului, crezand ca astfel rugaciunile le vor fi implinite. Drept urmare, printre crapaturile zidului se afla miii de foi cu rugaciuni. Sigur, pe masura ce ele se deterioreaza din cauza precipitatiilor si a timpului, crapaturile sunt curatate pentru a face loc altor rugaciuni, mai ales ca Zidul este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Israel.

mai mult
AsiaDestinatii ⇣Israel

O excursie in Tel Aviv pentru cei care iubesc plaja !

no thumb

Cand spunem Tel Aviv ne gandim la acel loc cu plaje minunate si iesire la Marea Mediterana. El este al doilea cel mai mare oras al Israelului dupa capitala Ierusalim. Si pentru ca stim importanta religioasa a acestei zone, este acea destinatie care se adreseaza in cea mai mare parte pelerinilor. Anual se organizeaza excursii pentru a vizita bisericile crestine si a intra in comuniune directa cu spiritualitatea. Pe langa importanta religioasa extraordinar de puternica, Tel Aviv ofera acea vacanta perfecta pentru cei care iubesc marea si plaja. Cu toate ca intreaga tara este un templu al religiei, aici veti avea parte si de o serie de distractii: baruri, cluburi si restaurante. Este orasul complet care a reusit o fuziune a spiritualitatii cu viata cotidiana.

mai mult