close

Cipru

CipruDestinatii ⇣

Câteva lucruri interesante despre Cipru

cipru

Cipru este o ţară frumoasă pe care turiştii o pot vizita vara aceasta. Din patrimoniul Ciprului fac parte mănăstiri, cetăţi antice, moschei, dar şi situri arheologice.

Biserica Panagia Angeloktistis din satul Kiti se traduce prin: Cea ridicată de îngeri şi închinată Fecioarei Maria.  Potrivit legendei, locuitorii retraşi din faţa unei invazii arabe au hotărât să construiască o biserică. În timp ce construiau biserica, într-o noapte au observat că  locul fundaţiilor se schimbase. Erau de părere că Fecioara Maria dorea strămutarea lăcaşului de cult şi că îngerii hotărâseră ca zidirea să fie acolo unde îi era menirea. Biserica originară a fost ridicată în secolul 5.

Dantela din satul Lefkara se numeşte lefkaritika.

În satul Skarinou există şi o fermă de măgăruşi  numită Măgăruşul de Aur. Acolo sunt  aproape 200 de măgăruşi. Este cea mai mare fermă de acest tip de pe continentul european.

Moscheea Hala Sultan Tekke se află aproape de Larnaca. Este un sanctuar musulman. Locul este cunoscut şi sub numele de Gülşen-Feyz,  ceea ce înseamnă  ”Grădina de trandafiri a plenitudinii şi a iluminării”.

La această moschee există obiceiul ca pelerinii să facă legământ de a ajuta moscheea dacă li se vor împlini dorinţele. În timpul Imperiului Otoman, vapoarele turceşti coborau în bernă steagurile atunci când treceau pe lângă ţărm, salutând Hala Sultan Tekke cu salve de tun.

Parcul de cămile din satul Mazotos

Camel Park este o atracţie atât pentru copii, cât şi pentru adulţi.

Mănăstirea Stavrovouni  este o mănăstire ortodoxă greacă care se află pe vârful unui deal numit Stavrovouni din Cipru.

Numele mănăstirii derivă de la cele două cuvinte greceşti: “stavros” care înseamnă “cruce” şi “vouno” care înseamnă “munte”.

Stavrovouni a fost întemeiată de Sfânta Elena, mama împăratului bizantin Constantin cel Mare. Femeile nu au voie în această mănăstire.

Cei de la Stavrovouni  păstrează legătura cu mănăstirile de pe Muntele Athos din Grecia.

 

 

 

mai mult
CipruDestinatii ⇣Europa

Larnaca – cea mai veche statiune a Europei !

no thumb

Pentru ca vremea de afara a inceput sa se raceasca si sa devina posomorata ni s-a facut putin dor de plaja si soarele mangaietor. Tocmai de aceea astazi vom vorbi despre Larnaca, una din cele mai vechi statiuni din Europa. Aceasta este renumita pentru nisipul auriu, plajele pe malul Marii Mediterane si aleile impanzite cu palmieri.  Este cea mai potrivita statiune pentru a petrece vacanta de vara la preturi foarte rezonabile. Pe langa acest avantaj ea are o istorie fascinanta si pastrata aproape intacta prin intermediul ruinelor.

mai mult