close

Lituania

Destinatii ⇣Lituania

Vizitaţi Vilnius, capitala Lituaniei !

Vilnius University

Lituania este statul baltic al cărui relief predominant este de câmpie. Este cea mai sudică Ţară Baltică. Are cea mai mare suprafaţă şi populaţie. Este stat membru al Uniunii Europene din 1 mai 2004.
Vilnius este supranumit ‘’Ierusalimul Nordului ‘’ şi ‘’Atena Lituaniei ‘’ datorită monumentelor religioase.
Potrivit unei legende, Vilnius a fost întemeiat de ducele Gediminas la începutul secolului al 14-lea. Cu toate acestea, istoricii moderni susţin că oraşul este cel puţin la fel de vechi ca statul lituanian în sine şi că prima biserică creştină din ţară construită de Regele Mindaugas în secolul al 13-lea se găsea pe locul actualei Catedrale din Vilnius.

vilnius-156334

vilnius3

Vilnius a devenit un oraş important în secolul al 14-lea. Unul dintre motive este şi faptul că Marele Duce Vytautas a ieşit învingător în lupte, iar Vilnius a devenit capitala a ceea ce era atunci cea mai mare ţară din Europa, care se întindea de la Marea Baltică la Marea Neagră. A fost un oraş foarte tolerant, unde tătarii musulmani din Crimeea, negustorii luterani (germani), meşterii evrei , elita catolică lituaniană şi poloneză au trăit în pace.
Vilnius a fost anexat Rusiei în 1795.
În 1939, Germania nazistă şi Uniunea Sovietică au invadat Polonia şi astfel a pornit Al Doilea Război Mondial. Vilnius a fost cucerit de sovietici în septembrie 1939. Ei au jefuit oraşul şi apoi au dat un ultimatum Lituaniei. Potrivit acestuia, Lituania ar fi dat 1/5 din regiunea Vilnius (inclusiv oraşul), dar ar fi acceptat şi baze militare sovietice pe teritoriul său. Lituania a fost de acord cu acest lucru.
Vilnius a aparţinut în trecut şi Poloniei. A fost Capitală Europeană a Culturii în 2009.
În Lituania se vorbeşte lituaniană, dar şi alte limbi precum poloneza sau rusa.

Obiective turistice:
Catedrala din Vilnius şi clopotniţa
Se află în centrul oraşului vechi. Este asemănătoare unui templu grecesc. Pe locul acestei catedrale era în trecut o biserică , edificiu construit în secolul al 13-lea din ordinul Regelui Mindaugas. După ce regele a murit, biserica a devenit altar păgân. În 1387, Marele Duce Jogaila a refăcut-o.
Actuala clădire albă neoclasică datează din perioada 1777-1801. Coloanele dorice au în vârf statuile Sfinţilor Elena, Stanislav şi Cazimir. Faţada este decorată cu statui baroce înfăţişându-i pe Avram, Moise şi cei patru evanghelişti. În perioada sovietică, această catedrală a fost galerie de pictură.
Clopotniţa are 52 de metri. Se găseşte în faţa catedralei, puţin la dreapta.

catedrala2

catedrala1
Universitatea Vilnius a fost fondată în 1579. Este cea mai veche universitate din Lituania. Timp de mulţi ani a funcţionat ca singura şcoală de învăţământ superior din Lituania.
A avut un rol semnificativ în viaţa culturală a Lituaniei, dar şi a ţărilor vecine.
Există 12 facultăţi în cadrul acestei universităţi.
Clădirea cu 4 etaje are şi un turn de observaţie, iar ferestrele sunt în stil rococo.

Vilnius University

Biserica barocă Sfântul Cazimir (Sf. Kazimiero baznycia)
Este cea mai veche biserică barocă din Vilnius. A fost construită între 1604 şi 1615. Monumentul religios poartă numele sfântului patron al Lituaniei şi al Poloniei, Casmir Jagellon, renumit pentru puritatea sufletului şi pentru credinţa sa. A fost fiul lui Cazimir al IV-lea al Poloniei. Pe acoperişul bisericii se află coroana regală.

bisericasfcazimir
Turnul de televiziune
Intenţia constructorilor a fost de a arăta superioritatea gândirii tehnice sovietice. Este mai înalt decât Turnul Eiffel, având 326,5 metri. Are aproape 30 de tone.

turnuldeteleviziune
Dealul celor 3 Cruci
Se găseşte lângă Castelul Gediminas.
Cele 3 Cruci au fost ridicate în memoria celor şapte călugări franciscani care au fost omorâţi, aruncaţi de păgâni în râul Vilnia.
Crucile au fost distruse de armata sovietică, dar au fost reconstruite în 1989. Acestea simbolizează credinţa şi identitatea naţională.

dealul-celor-trei-cruci_1367
Gastronomia
Bucătăria lituaniană se bazează pe carne (porc, pui, peşte), pe cartofi, crudităţi. Brânza proaspătă joacă un rol important, principal la masa lituanienilor.
Feluri de mâncare:
Supă obţinută din fierberea cărnii de vită şi de pui; rămâne doar zeama . Se serveşte fierbinte alături de colţunaşi. Colţunaşii au carne fiartă de pui sau de vită în mijloc.
Supă de sfeclă– din iaurt, sfeclă roşie rasă şi usturoi. Se serveşte alături de cartofi la cuptor condimentaţi.
Brânza cu chimen; cu miere; cu usturoi– specialităţi din Lituania.
Muşchi de porc şi slănină afumate
Sosul de zmeură pasată fără zahăr se consumă cu preparate din porc sau cu brânză.
Musaca-budincă– preparată la cuptor din cartofi fierţi. Se serveşte cu ceapă călită.
Adrese/numere utile:
Ambasada României la Vilnius
A. Vivulskio g., nr. 19, Lt-03115
Vilnius
Telefon Secţia Consulară: +370 5 2310552

mai mult
Destinatii ⇣EuropaLituania

Lituania – tara cu cele mai multe berze din Europa !

lituania5

Lituania este o tara situata in Europa de Nord si are iesire la Marea Baltica. Este un taram cu oameni veseli si care se bucura in fiecare zi de trecerea prin viata. Nu este o tara extraordinar de bogata, locuitorii de aici avand salarii destul de mici in comparatie cu marile state europene. Dar se pare ca pentru locuitori asta nu reprezinta o problema. S-au obisnuit cu stilul lor de viata si mereu sunt in stare sa va ofere tot ce au ei mai bun chiar si putinul pe care il au. O plimbare prin orasele si catunele Lituaniei este un adevarat deliciu. Este o tara ce a avut grija sa isi conserve istoria si sa o ridice la asteptarile moderne.

lituania (1)

Desi nu sunt cel mai bogat popor, au cei care au impresionat de cat de bine s-au mobilizat si au reusit sa depaseasca criza ce a izbucnit in 2009.  Lituania este de altfel  tara care se mandreste poate cu cele mai bune drumuri din Europa de Nord. Astfel ea se afla si pe lista celor mai bune cai rutiere pentru marfa din intreaga Europa.

lituania (2)

Lituania este denumita si tara berzelor. Este de altfel si pasarea ridicata la rang de caracter distinctiv al acestei tari. Pe toata suprafata sa se gasesc aproximativ 13.000 de perechi. Probabil la ei chiar am putea aplica mitul cum ca copii sunt adusi de barza. 🙂

lituania (4)

Cel mai mare oras al Lituaniei este Vilnius, cu peste 500.000 de locuitori, urmat de Kaunas, Klaipeda, Siauliai, Panevezys, Alytus, Marijampole, Mazeikiai, Jonava si Vilnius.

lituania (6)

Sunt un popor ce iubeste sportul si il practica cat de des se poate. De altfel se spune ca ei sunt destul de buni si la bascket, un sport american de altfel. Se pare ca au reusit sa imprumute de la fiecare alta natiune cate ceva. Si apoi au reusit sa isi perfectioneze tehnica.

lituania (3)

lituania (5)

In concluzie, Lituania este o tara pe care va recomand sa o vizitati, nu sa locuiti aici. Asa cum v-am spus la inceput, salariile sunt destul de mici si nu ati simti ca progresati, ci mai degraba ati stagna. Iar pentru ca au venituri mici, costurile unui sejur in Lituania sunt foarte avantajoase. Si va veti bucura ca ati mai adaugat o tara pe lista locurilor vizitate la un pret atractiv.

lituania5

Daca aveti curiozitati despre Lituania, va astept intrebarile in rubrica de comentarii a articolului sau printr-un email !

mai mult