close
Destinatii ⇣Romania

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu

Va avea loc între 12 şi 21 iunie.

festivalteatrusibiu

Este a 22-a ediţie. Vor fi 10 zile de festival şi participanţi din 70 de ţări.
Puteţi asista la festival pe baza tichetelor emise la Agenţia Teatrală din Sibiu, bd. Nicolae Bălcescu nr. 17, precum și online, pe www.eventim.ro şi în reţeaua naţională a magazinelor Domo, Germanos, Orange şi Vodafone, Librăriile Humanitas şi Cărtureşti. Intrarea este liberă pentru evenimentele în aer liber şi la evenimentele speciale (conferinţe speciale, spectacole-lectură şi film).
Sunt spectacole de teatru, dans, muzică, circ şi instalaţii, dar și expoziții, conferințe, lansări de carte sau filme în peste 60 de spaţii cum ar fi pieţe publice, biserici, situri istorice, pub-uri.
Festivalul de Teatru de la Sibiu este recunoscut pe plan internaţional ca fiind cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa, în ceea ce priveşte amploarea şi dimensiunea, după Festivalul Internaţional de la Edinburgh (Marea Britanie) şi Festivalul de la Avignon (Franţa).
Expoziţii din timpul festivalului
08:00
Colegiul Național „Samuel von Brukenthal” – Gard
EXPOZIȚIE: FOTOGRAFIA UCIDE OAMENII
Fotografii din spectacolele lui Tadeusz Kantor

08:00
Teatrul Gong – Etaj
EXPOZIŢIE DE DESENE: LUMEA CEA VESELĂ A LUI TERUKO
TERUKO SHINKA

09:00
Teatrul Gong – Foaier parter
EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE: MEMORABILA LUME TEATRALĂ A LUI KAZUYOSHI KUSHIDA
09:00
Primăria Municipiului – Curtea interioară
EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE – MIHAELA MARIN & SEBASTIAN MARCOVICI
09:00
Hotel Continental Forum – Lobby
EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE: FOTOPASIUNE PENTRU TEATRU
ADRIAN BULBOACĂ
10:00
Primăria Municipiului – Centrul de Informare Turistică
EXPOZIȚIE DE FOTOGRAFIE – KENNETH REYNOLDS

14:00
Casa de Cultură a Sindicatelor – Foaier
EXPOZIȚIE DE PICTURĂ ŞI SCULPTURĂ – NECULAI PĂDURARU
OMAGIU LUI DAN HĂULICĂ

Deținător al titlului de „Teatrul anului” în 2005 și 2008 , Deutsches Theater Berlin este una dintre cele mai importante mișcări teatrale europene și prezintă la Sibiu „Mameloschn – Limba în care să ne înțelegem cu toții / Mother Tongue Mameloschn”, în regia lui Brit Bartkowiak.

Polski Theatr este gazda unora dintre cei mai prolifici creatori europeni, producând spectacole ale unor figuri marcante ca Jerzy Jarocki şi Krystian Lupa.  Va fi prezent în România cu spectacolul „Courtney – o iubire nemaivăzută / Courtney Love”.

Teatrul Național Kote Marjanishvili din Georgia va fi reprezentat de regizorul Levan Tsuladze cu producția „Însemnările unui nebun / Mad Man’s Story”, un punct de referinţă în reinventarea teatrului modern.

Teatrul Național din Viena este invitat în România cu „Moscova mahmură / Moscow – Petushki”, o capodoperă postmodernistă.  Klaus Maria Brandauer, distins cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes („Mephisto” – 1981), nominalizat la Premiile OSCAR pentru cel mai bun actor în rol secundar („Out of Africa” – 1986), va fi prezent la Sibiu cu spectacolul „Ultima bandă a lui Krapp / Krapp’s last Tape”, un spectacol ce aduce omagiu lui Samuel Beckett.

Eimuntas Nekrosius, unul dintre cei mai bine cotați regizori ai momentului din Lituania, revine la Sibiu cu spectacolul „Cartea lui Iov / Book of Job” al Companiei Meno Fortas Theatre.

Daniel Veronese, actor, dramaturg, păpușar și regizor argentinian prezintă în premieră europeană „Despre Lumea Periculoasă a Animalelor – Mieii / The Lambs”.

Teatrul Național din Sibiu prezintă producțiile  semnate de Radu Afrim, Mihai Măniuțiu, Silviu Purcărete, Charles Muller și Kazuyoshi Kushida.

Ediția din acest an continuă seria  marilor spectacole de dans contemporan. Fiind pentru prima dată la noi în țară, coregraful american de origine israeliană Barak Marshall prezintă „Țara Miracolelor / Wonderland”, oferind o nouă perspectivă asupra umanității prin tehnica mișcării descompuse.

Una dintre cele mai provocatoare dansatoare din China, Jin Xing (al cărei nume se traduce „steaua de aur”) prezintă spectacolul „Vreau să fiu altfel / Different Loneliness”, într-o coregrafie grațioasă, subtilă, cu un impact vizual răvășitor. Va fi pe scenă și un grup de 9 muzicieni din Mongolia Centrală.

Sengiku Bando, unul dintre cei mai cunoscuți dansatori tradiționali din Japonia, prezintă în premieră mondială o nouă versiune a „Legendei celor 47 de Samurai / The Another Chushingura.

Gigi Căciuleanu revine la Sibiu cu un nou spectacol de teatru coregrafic. „Imagine all the people” (Opera Națională Română Iași) propune o serie de povestiri scurte, confesiuni despre oameni remarcabili.

Ca o premieră în programul festivalului, dansatorul și coregraful austriac de origine turcă, Ziya Azazi aduce unul dintre cele mai elegante dansuri din patrimoniul universal: „Dervish”.

Spectacolul  „Flamenco de 5 stele / Flamenco 5 stars”- vor fi  cinci dintre cei mai renumiți dansatori spanioli (Jesus Carmona, Lola Greco, Karime Amaya, Jose Maldonado, Ana Arroyo) , în premieră împreună pe scenă, la Sibiu, într- o incursiune în arta dansului clasic spaniol.

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu va marca 10 ani de la înființarea Festivalului SoNoRo printr-un concert cu lucrări de  Ceaikovski, Claude Debussy/ Jasha Heifetz, Edward Elgar, Georges Boulanger și Johannes Brahms.

Tags : festivalsibiuteatru