close
Destinatii ⇣Romania

Festivalul Naţional Transilvania Multiculturală

Festival Biertan

Are loc pe 11 şi 12 iulie în Piaţa centrală din comuna Biertan, judeţul Sibiu. Comuna se află la 80 de km de oraşul Sibiu.

Pe 11 iulie, de la ora 16.00, vor evolua: Grupul  vocal Doina din Albeşti; Ansamblul Junii Târnavelor din Mediaş; Ansamblul  Garofiţa din Darlos; Grupul  vocal Arinii din Boiu.  În aceeaşi  zi vor fi recitaluri susţinute de Irina Loghin, Doina Pintea, Nicu Posta, Lucreţia Coman.

Pe 12 iulie, de la ora 15.00, vor fi: Căluşarii din Biertan; Formaţia Asul de Treflă din Timişoara; Formaţia de dansuri maghiare din

Albeşti. În recital, îi puteţi asculta pe Corina Chiriac, Diana Păcurar, Eliza,  Alin Bucur.

Comuna mai este cunoscută şi pentru Cetatea Biertan, care este de fapt o biserică evanghelică fortificată. Biserica este în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1993.

Biserica-Biertan-8
biertancetate
cetateabiertan.jpg

Stilul bisericii este gotic târziu. Aceasta are 3 rânduri de ziduri, 6 turnuri şi 3 bastioane.  A fost construită  între 1493 şi 1522, pe  locul unei alte biserici.

Comuna  Biertan  are şi valoare  memorială,  deoarece  între 1572 şi 1867 a fost sediul Episcopiei Evanghelice Luterane, centrul vieţii spirituale şi politice a saşilor transilvăneni.

În ceea ce priveşte biserica, altarul este impresionant. A fost realizat  între 1483  şi 1513 de meşteri din Nurnberg şi Viena. Are 28 de icoane reprezentând scene din viaţa Fecioarei Maria şi a lui Isus, botezul, răstignirea, dar şi picturi cu sfinţi. Stranele sunt din lemn de tei.

Orga impresionează prin dimensiune, având 1290 de tuburi.

Bijuteria bisericii este uşa de la camera tezaurului, construită în 1515. Are un sistem unic de închidere în 19 puncte. Patru se închideau cu ajutorul cheii, celelalte printr-un sistem de roţi cu manivelă,  uşa fiind imposibil de deschis. În 1910, uşa, dar şi încuietoarea, au fost prezentate la Expoziţia Mondială de la Paris, unde au fost premiate.

Cazare

Complexul Unglerus este amenajat în stil medieval într-o casă de secol XVII, în zidul de apărare al bisericii fortificate. Acolo  sunt un restaurant cu specific medieval, dar şi o cramă. Galeria de artă din interior prezintă exponate valoroase, precum şi obiecte artizanale semnate de meşteşugarii locali.

 

 

 

 

Tags : biertanfestivalsibiu