close

Timişoara este reşedinţa judeţului Timiş şi cel mai important oraş din vestul României.  Se află în Câmpia Banatului, pe râul Bega.

Scurt istoric

Oraşul a fost menţionat documentar pentru prima oară în 1212 în actul de donaţie al regelui Andrei al II-lea. Timişoara a cunoscut o perioadă de înflorire în timpul dinastiei de Anjou, Carol Robert d’Anjou ridicându-şi un palat pe locul actualului Castel Huniade.

Pe 27 iulie 1552, Timişoara a fost cucerită de otomani, fiind transformată în paşalâc. Dominaţia otomanilor  a durat  până în 1716, când

armatele imperiale conduse de Prinţul Eugeniu de Savoya i-au alungat pe turci, oraşul intrând în administrarea Vienei.

Pe 12 noiembrie 1884 a fost primul oraş european iluminat stradal.

Timişoara s-a dezvoltat foarte mult din punct de vedere industrial la sfârşitul secolului 19 şi începutul secolului 20.

Picture 268
timisoara

Obiective turistice:

Catedrala Mitropolitană Ortodoxă (a Banatului) a fost construită între 1936 şi 1946 după proiectul arhitectului Ion Traianescu.

Stilul combină elementele arhitecturii  bizantine cu cele ale arhitecturii vechi româneşti a mănăstirilor din Moldova (stilul moldovenesc). Turnurile  sunt acoperite de ţiglă smălţuită, formând motive decorative româneşti. Cupola este mare,  stilul ei fiind moldovenesc. Bolţile laterale sunt în stil bizantin.

Catedrala a fost sfinţită în 1946 în prezenţa  ctitorului său, Regele Mihai I al  României. Catedrala poartă hramul Trei Ierarhi şi Sfântul Iosif  de la Partoş.

Picture 288

Castelul Huniade (Muzeul  Banatului)

A fost construit de meşteri italieni între 1307 şi 1315 pentru a fi reşedinţa regelui Carol  Robert al Ungariei. A fost reconstruit de multe ori. În 1552, castelul  a fost bombardat de otomani. Are elemente de arhitectură romanică şi gotică. Din 1946 este Muzeu de Istorie şi

Ştiinţe ale Naturii.

Castelul-Huniade-din-Timisoara

Biserica Greco-Catolică Sfântul Iosif  (Biserica Mizericordienilor) a fost construită la jumătatea secolului 18 în stil baroc. A fost bombardată în 1849 şi reconstruită în 1851. Are cea mai veche orgă din Banat.

bisericasfiosif

Lupoaica (din Piaţa Victoriei) este un dar din 1926 al oraşului Roma. Este copia de bronz a lupoaicei din secolul 5  î.Hr, simbol al Romei şi al latinităţii.

Picture 291

Parcul Rozelor este cel mai frumos parc al oraşului.

Situat în centrul Timişoarei,  Parcul Rozelor reprezintă una dintre atracţiile turistice.

Spre sfârşitul secolului 19, pe actualul amplasament al parcului, Wilhelm Mühle şi Wenceslas Franz Niemitz,  celebri arhitecţi peisagişti  şi cultivatori de plante ornamentale, puneau bazele unei mari grădini, şi anume Grădina Regală de Trandafiri de la Timişoara. Trandafirii Timişoarei erau exportaţi în toată Europa, deseori spre  Viena sau Budapesta.

Grădina în stil englezesc şi franţuzesc se întindea pe 9 hectare. A fost inaugurată la 19 iulie 1891, când a avut loc Expoziţia Universală pentru Industrie şi Agricultură din Timişoara.  Regele Franz Joseph a vizitat Grădina Regală pe 16 septembrie 1891.
A devenit  renumit ca oraş al trandafirilor  la începutul sec. 20.
În timpul  Primului Război  Mondial, parcul a fost complet distrus,  fiind un loc unde păşteau caii cavaleriei.

Parcul actual a fost amenajat în anul 1928, din iniţiativa Uniunii Amicii Rozelor din România. Arpad Mühle, grădinar al Timişoarei, fiul lui Wilhelm Mühle, a dus mai departe tradiţia de florari a familiei şi a înregistrat 13 noi soiuri de trandafiri pe plan internaţional, devenind cel mai de seamă rozerist al ţării la acea vreme.

Noul parc a fost inaugurat în anul 1934, a primit denumirea de rozariu. Se întindea pe o suprafaţă de peste 25.000 mp.,  la acea vreme fiind cel mai mare rozariu din sud-estul Europei.

Rozariul cuprindea 1.200 de soiuri şi specii de tradafiri, multe dintre ele fiind rarităţi sau noutăţi pe plan mondial.

În anul 1941, Institutul Botanic de la Cluj s-a mutat  la Timişoara, iar Parcul Rozelor a trecut în subordinea acestuia.

În timpul celui  de-Al  Doilea Război Mondial,  parcul este distrus din nou. După război rozariul este refăcut,  ceea ce a dispărut  fiind înlocuit cu exemplare din producţia proprie sau cu  exemplare importate.

În anii 1954-1955  a fost construit amfiteatrul în aer liber din centrul parcului. Teatrul de vară este şi în prezent un loc preferat  de timişoreni. Pe scena acestuia au loc în fiecare an festivaluri în aer liber,  cum ar fi Festivalul Inimilor  în  iulie,  Festivalul de Operă şi Operetă la sfârşitul lunii august sau Ruga Timişoarei la mijlocul lunii septembrie.

În anul 1965 se fac noi plantaţii şi se realizează un catalog al trandafirilor din parc.

Parcul Rozelor a fost modernizat între anii 2011 şi 2012.
Din 2009, Timişoara sărbătoreşte „Ziua Trandafirului”  în fiecare ultimă zi de joi a lunii mai.

De-a lungul timpului, acest frumos  parc  a avut mai multe  denumiri, cum ar fi: Parcul Franz-Joseph (Franz Joseph Park), Rozariul Regina Maria (Königin-Maria-Rosarium), Grădina Trandafirilor (Rosengarten), Parcul Trandafirilor, Parcul de Cultură şi Odihnă, Parcul Ștefan Plăvăț şi  actualmente Parcul Rozelor.
Parcul este deschis de marţi până duminică între orele 8.00-22.00,  luni  fiind închis.

rozelor5-l
trandafiri5-la
parculrozelor

Gastronomie

Carnea de pui şi cea de porc este folosită mult în gastronomia din Banat.

Supa cu zdrenţe este preferata bănăţenilor. Se mai consumă supă cu tăiţei de casă, ciorbe cu tarhon, ciorbă de sfeclă.

Ciorbele sunt dulci, neacrite.

Legumele sunt prăjite în această parte a ţării.

Gulaşul este nelipsit.

Specific gastronomiei bănăţene este rântaşul, sos obţinut din făină încinsă care se stinge cu supă de legume şi se îngroaşă cu smântână. Rântaşul se foloseşte şi la sarmale. Sarmalele bănăţene sunt foarte mari faţă de cele din Dobrogea şi Moldova.

Printre alte mâncăruri se numără ceapa umplută şi budincile.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags : banatorastimisoara