close

Dupa înfrângerea lui Napoleon la Waterloo în 1815, Congresul de la Viena a decis  ca Luxemburg să devină  Marele Ducat Independent. A fost cedat regelui William I  Orange-Nassau, conducătorul Regatului Unit al Țărilor de Jos, ca proprietate personală;  a fost instalat ca primul mare duce. Marele Ducat a rămas în proprietatea monarhiei olandeze până în 1890, când, din cauza lipsei unui moștenitor de sex masculin, la conducere a trecut  Ducele  Adolphe de Nassau.

În 1839, în conformitate cu Tratatul de la Londra, Marele Ducat a fost împărțit în două. Belgia a primit partea de vest, în timp ce William I a păstrat partea de est.  Recunoscându-se  poziția periculoasă a Luxemburgului între Franța și Germania, Luxemburg a fost declarată  ţară neutră în 1867. Ca urmare, multe  fortificaţii  istorice  ale acesteia au fost distruse.

Luxemburg este ţara  cea mai bogată din Europa. Are cel mai ridicat produs intern brut/locuitor. Sunt trei limbi oficiale: franceza, germana si luxemburgheza. Oraşul Luxemburg  este capitala.

luxembourg
luxembourg2
luxembourg3
luxembourg5
luxemburg6

Vom vorbi despre oraşul Luxemburg. A fost Capitală Culturală Europeană în 1995, dar şi în 2007 alături de Sibiu. Este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Obiective turistice:

Catedrala Notre-Dame, unul dintre simbolurile oraşului; are elemente gotice, renascentiste şi baroce

cathedral-luxemburg

Palatul Ducal este reşedinţa Marelui Duce de Luxemburg. Când este arborat steagul ţării înseamnă că ducele este  la palat. Unele saloane sunt deschise vizitatorilor de la jumătatea lunii iulie pănă la începutul lui septembrie. Clădirea datează din secolul 13. Din 1815 a fost sediul Parlamentului, iar din 1890 reşedinţa ducilor.

Palais-Gd-Ducal
Grand.Ducal.Palace.original.870

Muzeul Băncilor nu trebuie ocolit. Este prezentată istoria băncilor din Luxemburg. Puteţi vedea nu numai exponate specifice, ci puteţi viziona un videoclip cu secvenţe din filme celebre care au ca subiect spargerile de bănci.

 

muzeulbancii-luxemburg

Place d’Armes (Piaţa Armelor)
Acolo sunt  cafenele și restaurante,  fiind locul  preferat de întâlnire pentru localnici, dar  și pentru vizitatori.

Dispunerea actualei pieţe a fost începută de Sebastian van Noyen d’Utrecht şi a fost finalizată în 1671 sub guvernatorul

Jean Charles de Landas. În trecut a fost loc pentru arme.

În prezent sunt şi concerte, dar  și Piața de Crăciun.

placedarmes
placedarmes2

Gëlle Fra este o statuie aurită ce se găseşte în Piata Constituţiei din 1923. Simbolizează  libertatea  şi independenţa Marelui Ducat. În 1940, naziştii au distrus monumentul,  statuia şi obeliscul fiind restaurate în 1984.

gelle_fra

 

Tags : europaluxemburgoras