close
Romania

Manastirea Varatec – localizare si scurt istoric

Manastirea Varatec este un alt obiectiv turistic din circuitul manastirilor din Moldova, alaturi de cea de la Bistrita si de cea de la Voronet si alte cateva. O gasiti in satul omonim din comuna Agapia, la circa 11-12 kilometri fata de orasul Targu Neamt. Spre deosebire de manastirile despre care am scris deja, aceasta nu este ctitoria vreunui domnitor din vremurile medievale, ci este un ansamblu monahal mai nou,  a carei piatra de temelie a fost pusa cu ajutorul maicii Schimonahia Olimpiada in anul 1785.

Desi pentru o buna bucata de timp manastirea Varatec a fost acolita manastirii Agapia, despre care vom vorbi intr-un articol viitor, din 1939 ea devine independenta. De atunci si pana acum, manastirea a devenit cea mai mare manastire de maici, cu peste 400 de membre active.
800px-Manastirea_Varatec21 Manastirea_Varatec20 800px-Manastirea_Varatec2 Manastirea_Varatec51 manastirea-varatec
Manastirea Varatec include 3 alte biserica care fac parte din complexul monahal: biserica “Adormirea Maicii Domnului”, biserica “Sfantul Ioan Botezatorul” si cea cu hramul “Schimbarea la fata”, la care se adauga un turn-clopotnita si muzeul propriu, care pe vremuri, obisnuia sa fie atelierul de lucru al Reginei Maria.

Printre cei mai celebri oameni care au trait intre zidurile acestei manastiri s-au numarat poeta Veronica Micle, precum si Bartolomeu Anania, fostul Mitropolit al Clujului.

Cum ajungeti la manastirea Varatec?

Pentru cei care folosesc un GPS, introduceti aceste coordonate: 47°08′23″N 26°16′06″E. In esenta, trebuie sa plecati din Targu Neamt pe drumul national 15 C, dupa care sa treceti pe drumul 15 G. Sunt circa 11 kilometri fata de Targu Neamt si circa 40 de kilometri fata de orasul Piatra Neamt, resedinta orasului Neamt.