close
Destinatii ⇣EuropaSpania

Muzeul Prado, cel mai cunoscut muzeu din Spania

Daca ajungeti in Madrid, trebuie neaparat sa vizitati muzeul Prado. Il gasiti pe strada Paseo del Prado, iar cea mai facila cale de acces o reprezinta statia de metrou Banco de España si, in general, sistemul public de transport subteran. De ce muzeul Prado? Pentru ca este muzeul national de arta al Spaniei, cel mai vizitat din Spania si pe locul 11 la nivel mondial, cu peste 3,5 milioane de turisti anual. In al doilea rand, contine operele unor artisti precum Diego Velázquez, Titian, Peter Paul Rubens, Hieronymus Bosch si Francisco de Goya, alaturi de lucrarile a numerosi alti artisti.
Museo del Prado 8

Museo del Prado 7

Museo del Prado 6

Museo del Prado 5

Museo del Prado 4

Museo del Prado 3

Museo del Prado 2

Museo del Prado 1
La momentul actual, in proprietatea muzeului se afla nu mai putin de 7600 de tablouri, 1000 de sculpturi si peste 8500 de desene. Totusi, vizitatorilor le sunt aratate doar 1300 dintre cele mai reusite desene, picturi si sculpturi, restul fie aflandu-se in galeriile de rezerva, fie aflandu-se in galeriile altor muzee, acolo unde au fost imprumutate.

Paradoxal, muzeul Prado nu trebuia sa gazduiasca obiecte de arta, ci trebuia sa fie un muzeu de istorie, asa cum ordonase regele Charles al 3-lea. Totusi, regele Ferdinand al VII-lea a hotarat sa dea o noua intrebuintare cladirii, astfel ca la 1819, atunci cand muzeul a fost deschis pentru prima data, el a gazduit inca de la prima colectie peste 310 picturi.

Denumirea actuala a fost capatate abia in 1868, asta dupa ce cladirea a fost nationalizata, dupa care cladirea a inceput sa treaca printr-un amplu proces de largire, care s-a terminat abia in 1960.

De asemenea, daca ajungeti sa vizitati muzeul Prado, trebuie neaparat sa treceti si pe la muzeul Thyssen-Bornemisza (ale carui exponate sunt tot de arta), care se afla in apropiere, dar si muzeul Naval sau cel de Arheologie.