close

Va promiteam aseara ca astazi o sa vorbim despre cele mai importante obiective turistice in Bratislava. Orasul e capitala culturala a Slovaciei, astfel ca ceea ce o sa va prezentam astazi e doar o mica parte in comparatie cu toate obiectivele turistice posibile care pot fi vizitate.

1. Castelul Hrad, poate cel mai important loc din oras din punct de vedere istoric si cultural, a fost initial o fortareata romana, dupa care in secolul al 9-lea, pe locul fostei fortarete s-a construit o cetate. Castelul a fost mistuit de flacari in 1881, dar a fost reconstruit la mijlocul anilor ’50. Astazi, castelul Hrad gazduieste Muzeul de Istorie si Muzeul National, care impreuna au peste 3500 de picturi, statui si desene. Castelul este deschis de la 9 dimineata pana la 5 dupa amiaza de marti pana duminica.
castel hrad
2. Catedrala Sfantului Martin. Este cea mai importanta catedrala construita in stil gotic din oras. Paradoxal, atunci cand a fost construita, undeva in secolul 13, avea o structura pur romanesca. De-a lungul istoriei, catedrala Sfantului Martin a jucat un rol foarte important, fiind locul in care mai multi regi maghiari au fost incoronati.

3. Palatul Grassalkovich. Este, daca vreti, echivalentul slovac al Casei Albe. El a fost ridicat incepand cu anul 1760, atunci cand contele Anton Grassalkovich, care pe atunci era presedintele Camerei Regale Maghiare si sfatuitor al imparatesei Maria Tereza a ordonat construirea unui palat in care sa aiba loc intalnirile membrilor imperiului habsburgic.

4. Castelul Devin. Este castelul cel mai vechi din Bratislava, cu o vechime de peste 2500 de ani. Din cauza pozitiei geografice foarte convenabile, in Devin era controlat tot comertul maritim pe Dunare.  Astazi, castelul gazduieste un muzeu care poate fi vizitat in perioada mai-octombrie de marti pana duminica. Fiind oarecum in afara Bratislavei, la castel se poate ajunge cu masina, cu bicicleta, dar si cu un vaporas care pleaca din portul Fajnorovo.
devin castle
5. Vechea primarie. La origine o casa cu turn construita in secolul al 14-lea, vechea primarie a suferit mai multe reconstructii, dintre care una majora in 1599, atunci cand a fost daramata de un cutremur. In secolul al 18-lea a fost reconstruita si decorata in stil baroc. Are o structura defensiva, ca mai toate cladirile construite in acea vreme, plus ca gazduieste un tun inca din secolul 19, mai precis unul din 1809.
vechea primariebratislava