close
Spania

Pelerinaj la Santiago de Compostela

Pelerinajele la Santiago de Compostela nu sunt pentru oricine, fiind adevarate probe de anduranta, la care doar cei cu o conditie fizica buna pot participa fara sa-si puna in pericol sanatatea. Traditional vorbind, se spune ca ramasitele Sfantului Iacob ar fi fost aduse de la Ierusalim si ingropate in Santiago de Compostela, resedinta regiunii spaniole Galicia.

Pelerinajul mai poarta numele de Camino de Santiago sau drumul Sfantului Iacob si este parcurs de sute de ani de mii de crestini aflati in cautarea linistii sufletesti si a pacii interioare, precum si pentru a-si demonstra credinta si dragostea fata de Dumnezeu. Desigur, unii o fac ca test de anduranta si pentru cateva zile sau saptamani de liniste cu sine insasi. In ceea ce priveste traseul, sunt mai multe posibilitati: in mod normal, el incepe de la casa pelerinului si pana in catedrala din Santiago de Compostela, insa doar cateva trasee care ajung si pana la 900 de kilometri.
vieira_peregrino_sxii_anverso_museo_peregrinacions_santiago_629.jpg_1306973099

pilgrims_way-brian-mcgilloway-spain031-pano

IMG_4066_2-1024x576

camino_2861171b

marly-june-12-camino-plus-tour

caminomapa
In Europa apuseana, dar cu precadere pe teritoriul Spaniei, drumul Sfantului Iacob este marcat cu o sageata galbena acompaniata de un simbol in forma de scoica. De-a lungul calatoriilor, pelerinii trebuie sa-si confirme traseul pe la parohiile din satele prin care trec, urmand ca la final, sa primeasca un certificat de completare a traseului. Pentru cei aflat in imposibilitatea de a merge pe jos 900 de kilometri, certificatul poate fi obtinut si daca se face dovada parcurgerii a 100 de kilometri pe jos sau a 200 de kilometri pe bicicleta.

La sfarsitul calatoriei, pentru a obtine certificatul numit “Compostela”, pelerinilor li se examineaza carnetelul care atesta ca au parcurs cu adevarat traseul si sunt intrebati care este motivatia din spatele acestui sacrificiu. De regula, optiunile de raspuns sunt din motive religioase, din motive religioase si altele, dar si din motive personale. Cei care raspund ca au parcurs Camino de Compostela doar din motive personale nu primesc decat un certificat simplu in limba spaniola, in timp ce ceilalti primesc “Compostela”, adica un certificat in limba latina.

Daca aveti nevoie de liniste de cateva zile, de pace, sau pur si simplu sunteti dornici de o aventura spirituala demna de povestit nepotilor, asta trebuie sa faceti la vara.