close

Cine ar fi crezut ca dintr-o eroare inginereasca s-ar fi putut crea un obiectiv turistic? Ei bine, Turkmenistanul se lauda cu o adevarata poarta catre iad in imensitatea desertului Karakim, un loc care arde continuu si care are o cavitate imensa prin care ies gaze naturale. Cum s-a nascut acest loc? In incercarile de a amenaja o statie pentru extragerea gazelor naturale, geologii au omis sa calculeze duritatea solului, astfel ca toate  instalatiile s-au prabusit in groapa formata. Ulterior s-a constatat ca volumul de gaze care iesea era foarte mare, lucru care crea posibilitatea unui accident grav, astfel ca specialistii au decis sa dea foc locului respectiv, tocmai pentru a facilita eliberarea gazelor.

Initial, conform estimarilor, se credea ca focul va arde timp de 4-5 ani, insa de atunci au trecut aproape 45 de ani si focul arde cu aceeasi intensitate si nici nu pare ca se va opri in curand. Astfel pe fondul crizei prin care trece fostul stat ex-sovietic, oficialii au hotarat transformarea lui in obiectiv turistic, chiar daca nu sunt foarte multi oameni dornici sa se aventureze in desertul Karakim pana in zona Derweze sau Darvaza.
poarta spre iad
Groapa are peste 60 de metri in latime si peste 30 de metri in inaltime. Soliditatea mediului nu permite explorarea mai indeaproape a zonei, plus ca guvernul turkmen a renuntat la ideea de a folosi locul respectiv pentru resursele naturale. Daca pana acum in Turkmenistan ajungeau maxim 10,000-20,000 de turisti pe an, odata cu deschiderea noului obiectiv si a inca catorva despre care o sa vorbim intr-un articol viitor, se spera ca numarul lor va creste semnificativ.