close
Italia

Pompeii – un oras care continua sa traiasca

Anul anul 79, in a 24-a zi a lui August, vulcanul Vezuviu a explodat si a distrus orasul Pompeii. Astazi, ruinele lui sunt un obiectiv turistic important din regiunea Napoli, mai ales ca arata foarte bine cam cat de avansati din punct de vedere tehnologic erau romanii in primul secol de dupa Hristos.

pompeii-with-vesuvius-backdrop

Asa arata astazi orasul Pompeii sau ma rog, ruinele lui:
pompeii 2
Ce multa lume nu stie e faptul ca orasul era un fel de statiune de vacanta pentru familiile instarite. Un argument in favoarea acestei ipoteze e faptul ca mai toate strazile din zonele rezidentiale erau pavate, lucru cu care multe dintre localitatile Romaniei de astazi nu se pot mandri.
pompeii 3
Un alt argument in favoarea acestei ipoteze sunt ruinele unor case. Unele dintre ele, de pilda Casa del Fauno sau Casa del Menandro, aveau propriile lor bai romane, podele de marmura si pereti placati cu mozaic. Bineinteles, ceea ce vedeti mai jos e doar o restaurare.
pompeii 4
Descoperirile recente i-au uimit pe istoricii: romanii antici aveau taverne, restaurante, baruri si amfiteatre de spectacol. De pilda, cel din imaginea de mai jos avea pe vremuri o capacitate mai mare de 20,000 de oameni.
pompeii 5
Fiind un loc de vacanta, romanii nu erau tocmai pudici. De exemplu, cele 2 bai publice din oras erau decorate cu imagini care infatiseaza o sexualitate debordanta. Totusi, pe langa acest aspect, trebuie mentionat si faptul ca romanii aveau chiar si aici un sistem subteran de transport al apei prin oras, canalizare cum ar veni.
pompeii 6

Un lucru pe care multa lume nu il cunoaste, fiind adesea prezentat gresit: vulcanul nu a erupt din senin, ci a dat semne ca avea sa erupa cu mult timp inainte ca eruptia sa se produca efectiv. Astfel, din cei 20,000 de oameni care traiau acolo, doar 2000 au murit, iar asta pentru ca fie au refuzat sa-si paraseasca locuinta, fie nu au avut timp sa-si stranga lucrurile de valoare. Totusi, eruptia a durat 18 ore, timp in care majoritatea oamenilor au avut timp sa se refugieze.
pompeii 9

pompeii 8

pompeii 7
Astazi, orasul este vizitat de circa 2,5 milioane de oameni pe an. Daca vreti sa va numarati printre ei, adresati-va cu incredere prietenilor de la click-travel.ro.