close
Diverse turism

Traditii de Sf. Andrei culese din popor

Astazi este Sf. Andrei asa ca vom incepe prin a ura “La multi ani” tuturor celor care astazi isi sarbatoresc ziua numelui! Fie sa aveti o viata frumoasa si plina de impliniri, sa reusiti sa va atingeti toate visele si sa va plimbati prin toate colturile lumii!

Noi v-am mai vorbit intr-un articol anterior despre anumite traditii din popor care sunt respectate in aceasta zi de sarbatoare. Am reusit sa mai culegem alte obiceiuri cu talc pe care sa le impartasim cu voi. Pentru ca  Sf. Andrei se sarbatoreste in ultima zi a lunii noiembrie si apoi incepe luna decembrie, o  luna a cadourilor, putem spune ca aceasta sarbatoare este cea care da startul evenimentelor ce se vor petrece in continuare.

Se obisnuieste ca in ziua de Sf. Andrei sa se puna boane de grau la incoltit. Acesta se planteaza fie in pamant de flori sau chiar pe un pat de vata. Acesta trebuie udat o data la 2 zile pana in ziua ajunului Craciunului. In functie de cat de multe fire de grau au crescut pe atat de mult spor va avea persoana sau familia care a plantat graul. Cu cat sunt mai multe cu atat sporul la bani, sanatatea si implinirile vor fi mai mari in annul ce urmeaza.

traditii-sf-andrei

Boabele de grau impreuna cu sarea se spune ca ajuta la inlaturarea blestemelor. In ajunul acestei sarbatori in anumite sate din Romania se presara sare mare in jurul unei gramajoare de grau. Sarea este incalzita cu ajutorul unei lumanari si se spune o rugaciune pana cand sarea s-a topit. Rugaciunea trebuie spuna de persoana care efectueaza ritualul. Aceasta suna cam asa: „Cu aceasta rugaciune, cu grau si cu sare, simbolurile sporului si ospetiei, ma eliberez de toate relele si blestemele trimise de dusmanii stiuti si nestiuţi asupra casei mele, amin!”.

Extended happy family standing in the park.

Usturoiul ramane in continuare planta intalnita in toate ritualurile legate de aceasta sarbatoare. El este alungator de toate relele posibile in aceasta lume. Sunt zone din tara in care barbatii poarta pe tot parcursul zilei de 30 noiembrie o funie cu usturoi la brau pentru a fi ocrotiti.

ripe garlic fruits with green parsley leaves

Pentru ca acum este frig si se face focul in soba, la sate, inainte de culcare femeile scot toata cenusa din soba si o arunca. Cum Sf. Andrei este sarbatoarea in care strigoii umbla liberi printre noi, ele sunt de parere ca nu trebuie sa fie nimic cald in casa pentru ca necuratul sa se aseze si sa ramana pe tot parcursul anului.

O alta traditie spune ca in aceasta zi nu trebuie sa dati nimic cu imprumut pentru ca persoana careia ii veti da ceva va va lua tot norocul si sporul din casa.

Si pentru ca deja intram in luna decembrie si mai e putin pana la sarbatoarea Craciunului v-am pregatit cateva pachete pentru a sarbatori:

www.clicktravel.ro/ oferte Craciun

traditii-sf-andrei-oferta-craciun-predeal

Tags : cadou sfantul andrei