close
AsiaDestinatii ⇣Turcia

Vacanta in Turcia: Oludeniz, cea mai frumoasa plaja

V-ar tenta o vacanta in Turcia? Daca nu va sperie drumul lung si greu, atunci sfatul nostru pentru voi ar fi sa incercati o vacanta in Oludeniz, un mic satuc despre care se spune ca ar avea cea mai frumoasa plaja din Turcia. In limba turca, Oludeniz inseamna “Mare Moarta”, denumire care se trage din apele calme ale acestui loc. In plus, acestui loc i se mai spune si “Laguna Albastra”, dat fiindca apa e limpede si clara, chiar daca provine din confluente a doua mari, anume Marea Mediterana si Marea Egee.

Adevarul e ca apa are cumva o culoare verzui-albastruie, unica in toata Turcia si in toata lumea, de fapt. Padurile de pini de pe margini fac ca atmosfera sa fie sublima. Nu degeaba cei din zona numesc acest loc drept “Raiul pe Pamant”.
oludeniz 5 oludeniz 4 oludeniz 3 oludeneiz oludeniz
Geografic vorbind, acest loc se afla la 14 km de Fethiye, in apropierea muntelui Babadag. Desi Oludeniz este ahipopulat pe timpul verii, odata ce limitele satului au fost depasite, nu mai exista resorturi pe plaja si nici in apropierea lagunei albastre/turcoaz, acest lucru fiind interzis prin lege.

Pe langa plaja sublima, cei care jung pe aceste meleaguri se mai pot bucura si de serviciile de paragliding (caci locul e perfect, cu vanturi medii si slabe si peisaje naucitoare). Locul e potrivit si pentru snorkelling, precum si pentru cursuri de scufundari. Costa cam 60 de euro lectia de scufundari, dar va asiguram ca merita din plin.

Pentru amatorii de sporturi extreme, e bine de stiut ca orasul gazduieste una dintre etapele ultramaratonului Lycian, in care alergatorii trebuie sa porneasca din Oludeniz si sa ajunga in Antalya (pe un traseu de 240 de km) in mai putin de 6 zile, totul sub soarele arzator al Turciei. V-ar tenta? Pe mine, personal, nu. Prefer oricand o portie de relaxare la soare, pe un sezlong.