close

Vietnam este o ţară din Asia de S-E. Este supranumită  ”ţinutul dragonului zburător”.

Istoric

”Războiul din Indochina” a durat din 1946 până în 1954 şi a însemnat sfârşitul dominaţiei franceze din Vietnam, pe atunci divizat în

Vietnamul de Nord şi Vietnamul de Sud.

Vietnamul de Sud avea drept aliat principal America. Vietnamul de Nord avea un regim comunist. Războiul a început în 1954. În 1975,

regimul anticomunist din Vietnamul de Sud a fost înfrânt de Vietnamul de Nord care a preluat controlul asupra oraşului Saigon, terminându-se astfel Războiul Vietnamez. În Războiul vietnamez au murit mai mult de 3 milioane de oameni  (dintre care 58.000 de americani).

În 1976, ţara s-a unificat drept Republica Socialistă  Vietnam.

Este o ţară frumoasă cu stânci deosebite, temple,  plantaţii de orez, plaje cu nisip fin. Este preponderent muntoasă.

BoatWomen-of-Vietnam-dreamstime

Cel  mai mare oraş din Vietnam este Ho Chi Minh,  cunoscut şi sub numele de Saigon, fosta capitală. În trecut i se spunea ”Perla Orientului Îndepărtat”. Are o vechime de 300 de ani. Cartierul chinezesc din Ho Chi Minh se numeşte Cholon. Pagoda Giac Lam este

cea mai veche din oraş. O altă atracţie turistică este Poşta din Ho Chi Minh. Strada Ton That Thiep este celebră. Poartă numele celui care a salvat Vietnamul din mâinile coloniştilor francezi.

Catedrala Notre-Dame din Ho Chi Minh datează din secolul 19. Este de inspiraţie franceză în ceea ce priveşte arhitectura.

cholonCholon

IMG_2099Giac Lam

Oficina_de_Correos_Ciudad_Ho_Chi_MinhPoşta

Interior_Oficina_Central_Correos_Ciudad_Ho_Chi_Minh

tonthatstreetStrada Ton That Thiep

notre-dame-cathedralCatedrala Notre-Dame

Hai Phong este un oraş-port din nord. Ca atracţii turistice sunt: Templul Nghe, Vechea Pagodă Du Hang sau Lacul Tam Bac. Nu departe de lac se găseşte statuia femeii-general Le Chan, fondatoarea Hai Phongului. Statuia  cântăreşte 19 tone, fiind una dintre cele mai grele din ţară.

nghe-temple-2

dragon-nghe-temple
nghe-temple-11

Templul Nghe din imaginile de mai sus este dedicat femeii-general Le Chan.

du-hang-pagoda1Pagoda Du Hang

duhang2

tambaclakeLacul Tam Bac

Ho-Tam-Bac-1431156938_660x0

hai phongAltă imagine din oraş

Estatua_generala_Le_Chan_Haiphong_VietnamStatuia femeii-general Le Chan

La 20 de kilometri de oraşul Hai Phong se află plaja Do Son, una dintre cele mai frumoase din Vietnam.

do-son-beach

Golful Halong se găseşte în Provincia Quang  Ninh, în nord-estul Vietnamului, la 165 de kilometri de capitala Hanoi. Are o suprafaţă de 43. 400 de hectare. Sunt peste 1.600 de insule şi insuliţe. Este un cadru natural unic, iar apa este de smarald. Golful este inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO. Acolo puteţi merge cu jonca, vas tradiţional cu pânze. Golful Halong cuprinde insule de calcar. Acestea poartă numele formei pe care o ia, de exemplu Insula Banana sau Insula Broasca Ţestoasă.

halongbay
halongbay2
Halong-Bay-Vietnam-4

Cuc Phuong National Park este cel mai mare parc naţional din Vietnam. Se află în Provincia Ninh Binh, la 130 de kilometri de Hanoi. Este ”casa” unor amfibieni, insecte şi reptile. Sunt şi peste 2.000 de plante.

cucphuong
cucphuong3
CucphuongNational-Park

Gastronomia vietnameză

Are influenţă chineză  şi franceză. În Vietnam, fiecare regiune are un specific. În nord este gustul sărat, având la bază sosuri de soia şi de peşte. Piperul negru înlocuieşte adesea chilli. În zona centrală, mâncarea este colorată, preparată cu multe condimente. În sud, vietnamezii consumă carne,  peşte.

Preparatele  specifice  sunt orezul  şi tăiţeii. Supele de tăiţei se servesc dimineaţa, la prânz şi seara. Condimentul specific vietnamez este nuoc mam, un sos obţinut din fermentarea peştelui cu sare. Alte mâncăruri din Vietnam conţin legume, tofu, carne de pui sau cartofi. Preparatele se fierb sau sunt înăbuşite.

supa

Desertul este alcătuit din fructe şi orez dulce.

Berea este una dintre băuturile preferate, dar şi vinul. Ruou can este un soi de vin care se serveşte dintr-un vas mare cu mai multe paie.

ruoucan1

La masă,  vietnamezii  folosesc beţişoare, dar pot fi înlocuite cu linguri.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags : asiataravietnam