close

Mongolia  este situată în Asia Centrală.  Vastul teritoriu este ocupat de un număr mic de locuitori.

Este cunoscută drept ”ţara  cerului albastru”, deoarece  soarele  străluceşte 250 de zile pe an. Mongolia se învecinează cu Rusia şi China. Sunt 21 de regiuni  (ajmag),  fiecare  regiune  având  un oraş de reşedinţă. Municipalitatea  autonomă este capitala Ulan Bator.

Burkhan-Khaldun-Mongolia
0ec6ffd5e55d4af8024485078a8fe7b8
mongolia-nomads1

Istoric

La începutul  secolului  al 13-lea,  căpetenia mongolă Temujin a unit triburile nomade din stepele Mongoliei. Şi-a luat numele de Ginghis  Han,  purtând  unele dintre  cele mai importante bătălii,  avându-l  ca rival  şi pe Alexandru cel  Mare.  Ginghis Han a cucerit  ţinuturile dintre Pacific  şi Marea Neagră,  dintre   India şi spaţiul  ocupat de Marea  Egee.  China a fost învinsă  şi ea,  mongolii  ajungând apoi în Ungaria.

Cel  mai mare oraş  din Mongolia este capitala  Ulan Bator.  Se află în partea central-nordică  a ţării,  în apropiere fiind Deşertul Gobi.  Este centrul  industrial  şi economic al  Mongoliei.  Palatele,  Marea Pagodă,  Mănăstirea  Gandan,

Marele  Altar  Lamaist  Obo care se află la 25 km de capitală sunt câteva atracţii turistice.  În capitală sunt  5 universităţi  mari: Universitatea Națională a Mongoliei,  Universitatea de Sănătate și Științe Medicale,  Universitatea Științifică și Tehnologică a Mongoliei,  Universitatea Pedagogică și Universitatea de Artă și Cultură.

capitala
Mănastirea Gandan din Ulan Bator este  cea mai mare şi  cea mai importantă mănăstire a Mongoliei. Numele acesteia este Gandantegchinleng Khiid, care  înseamnă  Marele Lăcaş al Beatitudinii. În interior este  o statuie a lui Magjid Janraisig  (care se uită în orice direcţie).  Are aproape  25 de metri înălţime,  fiind acoperită  de multe pietre preţioase.

manastireagandan

Această frumoasă ţară are munţi înzăpeziţi, deşert, lacuri, natură sălbatică.  Lacul  Huvsgul are 2.600 de kilometri pătraţi şi o adâncime de aproximativ  300 de metri. Este cel  mai mare lac din Mongolia.

laculhuvsgul

Al doilea oraş al Mongoliei este  Erdenet. Este renumit datorită fabricării manuale a carpetelor şi datorită minelor de cărbuni.

erdenet
erdenet2

În nord-vestul  ţării se află oraşul  Hovd, unde diversitatea culturală şi etnică este prezentă. Sunt şapte  grupuri etnice mongole şi kazaci.

hovd-01

Faceţi şi o excursie  în Valea Sacră a Râului Tuul,  unul dintre cele mai mari din Mongolia. În apropiere sunt campusuri turistice.

Gastronomie:

Felurile de mâncare preferate sunt  din carne  în timpul iernii.  Vara se consumă  produse lactate.  Sunt şi  influenţe din țările vecine. Un produs  specific  în bucătăria mongolă este orezul, dar  și tăițeii. Carnea de miel se serveşte în special în zonele montane.  Mielul este folosit pentru prepararea  tocăniţei  sau a  fripturii.  Când se pregăteşte  ceea ce se numește “khorkhog”, un fel de grătar mongol,  sunt folosite  pietre calde pentru acel grătar.

Adrese:

Consulatul  României în Ulan Bator

5th Floor, Hannu Biulding, Seoul Street-45/2, Bayangol District, Ulaanbaatar

Telefon/Fax: +976 11 77229999

Program cu publicul: 10.00-14.00

 

 

 

 

 

Tags : asiamongoliatara