close
Asia

Vizitati un templu budist? Iata ce sa nu faceti…

Asia devine o destinatie tot mai populara si pentru turistii romani, chiar daca acest lucru era de neconceput in urma cu cativa ani, cand nu existau nici resursele necesare si nici posibilitatea de a face atat de usor rezervari sau chiar de a negocia direct cu proprietarii de hostel-uri sau de hoteluri. Astazi o sa vorbim un pic despre lucrurile pe care nu ar trebui sa le faceti atunci cand vizitati un templu budist, in ideea in care exista cateva diferente culturale mari, iar spiritualitatea in Thailanda, Cambodgia, Laos, Burma, Vietnam si Indonezia e perceputa intr- maniera total diferita fata de modul in care este perceputa si practicata in Romania.
templu budist 2

templu budist 3
In primul rand, este esential sa nu aratati cu degetul spre vreo statueta a lui Buddha, intrucat este o ofensa si un lucru perceput drept foarte nepoliticos.Un lucru comun cu crestinismul e faptul ca se recomanda ca cei care stau in fata lui Buddha sa se indeparteze cu spatele pret de cativa pasi, dupa care doar atunci sa se poata intoarce.

Spre deosebire de practicile ortodoxe, care prevad un contact intim intre credincios si elementele spirituale (moaste si nu numai), e interzis sa atingeti statuetele si sculpturile, precum si calugarii budisti. De asemenea, manifestarile publice de afectiune sunt privite ca fiind nepoliticoase, motiv pentru care se recomanda sa le lasati la o parte pana ce va indepartati de templu.

In schimb, atunci cand intrati intr-un templu budist, trebuie sa va scoateti sapcile si pantofii si sa faceti o mica plecaciune a capului. Asiaticii pun mare pret pe respect, iar o simpla plecaciune nu face decat sa arate ca respectati locul respectiv, cat si pe cei care isi duc acolo traiul de zi cu zi. De asemenea, inainte sa intrati, nu uitati sa cititi toate semnele, intrucat pot contine indicatii cu privire la regulile care trebuie respectate in respectivul templu.