Travelica

Cea mai mare statuie din piatră a lui Buddha

Cea mai mare statuie din piatră a lui Buddha din lume se găseşte în China.  Marele Buddha din Leshan datează de peste 1.200 de ani, din timpul  Dinastiei Tang. Este sculptat în stâncă.

Chinezii au o zicală, şi anume: ”Buddha este un munte,  muntele este Buddha”.

Această sculptură îl reprezintă pe Maitreya Buddha, adică Buddha Viitorului. Din 1996 face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Proiectul Marelui Buddha a fost iniţiat de călugărul Haitong în anul 713, acesta murind înainte de finalizarea lucrării. Prezenţa lui Buddha avea menirea să liniştească apele râurilor Dadu şi Min.

Statuia are 71 de metri. Ochii au 3 metri, capul are o înălţime de 15 metri, urechile au o lungime de 7,5 metri, iar laba piciorului poate susţine 100 de vizitatori. Această lucrare a rezistat unui atac din Războiul Civil, eroziunii provocate de trecerea timpului şi atacurilor huliganilor antibudişti. Marele Buddha a fost protejat la un moment dat de o construcţie  din lemn care a fost distrusă în timpul  Dinastiei Ming. S-a construit un sistem complex de drenaj în stâncă pentru a preveni efectele nocive ale eroziunii. Treptele tăiate în rocă ajută turiştii să se deplaseze mai uşor.