close

Acest obiectiv turistic este unica faleză stâncoasă de la mare. Se întinde pe aproape  3 kilometri. Se gāsește în județul Tulcea, pe teritoriul administrativ al comunei Jurilovca. Priveliștea din jur este extraordinară ! Puteți admira laguna Razim și Marea Neagră, dar și dealurile Dobrogei.

Suprafața Capului Doloșman este de 125 de hectare.

Rezervația  adăpostește păsări precum pietrarul negru, drepneaua neagră, lăstunul de stâncă sau ciocârlia de Bărăgan. Sunt întâlnite și  dihorul  pătat, broaște țestoase, broaște, șopârle, șerpi.

Orgame, situl arheologic de la Capul Doloșman

La începutul secolului 20, Vasile Pârvan a identificat situl arheologic Orgame de la Capul Doloșman.

”Deocamdată, în situl de la Capul Doloșman nu s-a găsit nicio inscripție sau un alt izvor cu numele Orgame, astfel că toate dovezile privind vechea așezare Argamum sunt indirecte.

Nici cercetările arheologice nu sunt foarte avansate, situl este excavat doar în proporție de 15%, astfel că oricând pot apărea dovezi istorice. Se spune că Orgame se afla exact pe ruta de navigație spre Dunăre. Se intra de la Marea Neagră pe la Gura Portiței, care este închisă în prezent și se trecea exact pe lângă Orgame, se traversa Golful Halmyris, Razimul de azi și apoi se intra pe Dunăre”,  a precizat ghidul de turism Ștefan Constantin.

La cetatea Argamum-Orgame au fost descoperite 3 bazilici

În interiorul cetății Argamum-Orgame au fost descoperite 3 bazilici paleocreștine. Cea mică și cea mai veche este din secolul al IV-lea. Cea mijlocie a fost construită mai târziu, cea mai mare este și cea mai nouă, a fost ridicată în jurul anului 500 era noastră.

Bazilica mare a ars după aproape 50 de ani, fiind  reconstruită cu 2-3 metri mai spre interiorul cetății. Zidul vechi se află  pe marginea falezei stâncoase a Capului Doloșman. Se bănuiește că faleza s-a surpat în acea perioadă și s-a decis scurtarea bisericii pentru a nu exista prăbușirii.

În afara sitului, în zona necropolei antice grecești puteți vedea  cel mai vechi mormânt grecesc din tot bazinul Mării Negre.

 Capul Doloșman și Cetatea Argamum-Orgame merită a fi vizitate !

 

 

Tags : ariedolosmanprotejata