close
Italia

Cinque Terre – o destinatie mai dificil de ajuns

Despre Cinque Terre am mai vorbit de cateva ori si stim deja ca este unul dintre cele mai frumoase locuri de pe Pamant. Bineinteles, asta inseamna un numar din ce in ce mai mare de turisti, ori acolo unde se merge ca pe autostrada (asta ca sa parafrazez un prieten), scade calitatea, iar comunitatile care isi duc viata de zi cu zi in cele 5 orase, Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola si Riomaggiore, au de suferit.

Tocmai pentru a nu lasa acest lucru sa se intample, autoritatile italiene vor sa limiteze numarul de turisti care ajung in Cinque Terre la maxim 1,5 milioane pe an, chiar daca asta inseamna mai putini bani pentru afacerile din zona si mai putine taxe. Totusi, aceasta masura este menita sa salveze regiunea si cultura locala, dar totodata sa transforme acest loc intr-un fel de club exclusivist.

Planurile oficiale sunt ca in zona sa se patrunda contra cost, iar biletele sa fie vandute si online. Oficialitatile planuiesc sa puna bazele unei aplicatii compatibile cu mai toate gadget-urile populare in zilele noastre si in ultimii 3-5 ani, care sa vina in ajutorul turistilor atat in ceea ce priveste achizitia de bilete, cat si cu informatii cu privire la gradul de congestionare al oraselor (in timp real) si altele asemenea.

manarola-cinque-terre

cinque-terre-rio-maggiore-italy

IMG_0497

Chiar daca aceasta masura atrage critici, ea este menita sa salveze zona pe termen lung, plus ca si locuitorii au un cuvant destul de greu de spus cu privire la aceasta problema, ei simtindu-se de-a dreptul sufocati de numarul mare de turisti care ajung in zona. Nu este prima masura de acest gen in Italia, intrucat si in Venetia (si nu numai) se iau masuri pentru a reduce un pic impactul turistilor asupra comunitatilor vizitate.