close
Destinatii ⇣

Expoziție Constantin Brâncuși la Timișoara

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” din Capitala Culturală Europeană 2023 arată particularitatea artistului care a creat forme pure. Se va desfasura in perioada 30 septembrie 2023-28 ianuarie 2024.

Curatoriată de Doina Lemny, expoziția evidențiază diverse etape ale parcursului artistic al lui Brâncuși: de la operele create sub influența învățământului de la Școala de Arte Frumoase din București la sculptura lui Rodin și până la decizia de a abandona modelajul, adoptând metoda șlefuirii directe – ceea ce marchează întoarcerea simbolică spre artele primitive. Sunt expuse peste 100 de lucrări, inclusiv fotografii și fragmente filmate de Brâncuși, acesta având ca hobby fotografia. Dintre sculpturi, amintim Cap de copil și Pasărea Măiastră.

Expoziția va beneficia de împrumuturi de la Muzeul Național de Artă Modernă, Centrul Pompidou din Paris, Galeria Tate din Londra, Fundația Guggenheim, și Muzeul de Artă din Craiova, Muzeul Național de Artă din București, dar și din colecții particulare.

Expoziția „Brâncuși: surse românești si perspective universale” este finanțată de Consiliul Județean Timiș și este co-organizată în Capitala Europeană a Culturii de Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România prin filiala sa din Timișoara.