close
iacobdeal

Lacul Iacobdeal se află în Munţii Măcinului. Este un lac superb.

Este un fenomen unic în România, datorită modului în care s-a format. În zonă a fost un punct de extracţie a unui tip de granit foarte dur şi din cauza dinamitării s-a eliberat o cantitate de apă care a umplut galeriile şi le-a acoperit. În el nu se varsă nicio apă curgătoare şi  nu are canal de scurgere.
Lacul  are maluri de piatră, cu pereţi abrupţi din granit sau cu pământ amestecat cu pietriş fin. Iubitorii de sporturi extreme pot face acolo sărituri.  Cei care au curaj sar  10 metri în gol.
Lacul are  culoarea smarald.  Acesta a apărut recent în filmul ”Aferim” (titlul filmului înseamnă Bravo), dar şi în videoclipul melodiei ”Strigă”cântate de Puya şi Inna.

Cucerit de acel loc, Marcel Ţăranu a hotărât în urmă cu 10 ani să cumpere întinderea de apă. Scafandrul profesionist nu percepe nicio taxă celor care ajung acolo.

Lacul a apărut într-o veche carieră de piatră exploatată de italienii stabiliţi în zonă. Izvoarele subterane au ieşit  la suprafaţă şi au format un loc de o frumuseţe deosebită.

Iacobdeal se află în apropierea comunei Turcoaia. Nu  trebuie să rataţi nici împrejurimile de o frumuseţe sălbatică, dar şi vechea cetate romană Troesmis.
Parcul Naţional Munţii Măcinului are o suprafaţă de peste 10.000 de hectare de teren. Traseele montane sunt accesibile, cel mai înalt vârf are 500 de metri, zona fiind  perfectă pentru cicloturism, deci puteţi lua cu voi bicicleta.

Lacul-Iacobdeal-Turcoaia-Muntii-Macin-006
Lacul-Iacobdeal-Turcoaia-Macin

 

Lacul se află în imediata apropiere a comunei Turcoaia, la  aproximativ 12 km de satul Greci din judeţul Tulcea, fiind cunoscut de localnici sub denumirea  de “La Fântâna”.  Accesul către lac: urmaţi traseul drumului naţional DN22D până în punctul în care este o intersecţie spre Turcoaia, după care mai sunt de parcurs în jur de 3 km.

 

Tags : iacobdeallacmuntii macinului