close

Am putea umple pagini intregi despre Ljubljana, dar tehnic vorbind, capitala nu are niciun obiectiv turistic care sa fie in patrimoniul UNESCO. Daca ne intrebati pe noi, cei de la travelica.ro, vom spune ca asta e bine, caci asta da ocazia oricui aflat intr-un city break sau intr-o vacanta sa nu mai fuga printre diferitele obiective, ci sa aiba ocazia sa se bucure de oras in adevaratul sens al cuvantului.

Cu cei 300,000 de locuitori ai sai, Ljubljana este una dintre cele mai mici capitale europene, fiind de marimea Clujului, pentru cunoscatori. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa cheltuiti prea multi bani pe transportul in comun, caci mai toate obiectivele pot fi parcurse “la picior”.

Cum ajungeti in oras?
Din Romania, cel putin, ceea mai buna alegere e mersul cu avionul. Veti ajunge pe aeroportul Jože Pučnik, situat la 27 de kilometri distanta de oras. De acolo puteti ajunge in oras cu autobuzele (o cursa costa 4 euro si dureaa 50 de minute) sau cu microbuzele private (o cursa costa 9 euro si dureaza 30 de minute).
Ljubljana 7 Ljubljana 6 Ljubljana 5 Ljubljana 4 Ljubljana 3 Ljubljana 2 Ljubljana 1
Daca vreti sfatul nostru si sunteti genul de persoane active, sfatul nostru ar fi sa nu folositi deloc mijloacele de transport in comun, ci sa inchiriati o bicicleta din piata centrala a orasului. Costa doar 5 euro pe zi, insa e o alternativa mult mai buna, caci asa aveti sansa sa vedeti intregul oras.

Ce va recomandam sa vedeti?
Ei bine, pe langa domul Cankarjev, cladirea filarmonicii, cele 2 water park-uri, si multele muzee, travelica.ro va recomanda urmatoarele:
1. Podul Tromostovje, numit si Podul Triplu. Conceput de catre Jože Plečnik, acest pod consta din 3 poduri aproximativ unite intre ele. De acolo puteti ajunge cu usurinta in centrul vechi sau la Podul Dragonilor;

2. Centrul Vechi. De acolo, puteti ajunge usor in Mestni trg, principala piata a orasului, unde se gaseste si fantana Rabba. De acolo puteti ajunge in Gornji trg, asta dupa ce veti fi trecut prin dreptul unor cladiri cu aspect medieval.

3. Podul Dragonilor sau Zmajski Most. E un pod construit in 1901 pazit de 4 statui ale unor dragoni foarte bine realizati. E unul dintre principalele obiective ale orasului. Atentie, totusi, caci multi turisti nu sunt atenti la trafic (caci in zona circula si masini) si sunt acrosati de autovehicule.

4. Castelul Ljubljana. Este cel mai frumos, respectiv faimos obiectiv turistic din oras. De acolo puteti vedea raul Sava, panorama orasului, cat si o vedere spre muntii Kapnik, care sunt parte a Alpilor.