close
Destinatii ⇣

Salina Turda, un loc excepţional apreciat şi în străinătate

Cancelaria maghiară a emis pe 1 mai 1271 primul document care atestă exploatarea de sare de la Turda. Deşi fusese una dintre cele mai importante saline din Transilvania, aceasta a decăzut după 1840 din cauza concurenţei reprezentate de Ocna Mureş. Salina a fost închisă în 1932. Pe perioada celui de-Al Doilea Război Mondial, populaţia oraşului Turda a folosit fosta salină drept adăpost antiaerian. A fost şi depozit pentru brânzeturi după 1950 până în 1992. În 1992 a fost redeschisă publicului.

Din 2008 până în ianuarie 2010, Salina Turda a fost modernizată. Printre atracţiile din acel loc se numără Galeria Franz Josef şi Mina Iosif, numită și Sala Ecourilor datorită sunetului din mină. Galeria Franz Josef este o galerie orizontală săpată între 1853 şi 1871 pentru a facilita transportarea sării în exterior.

Alte obiective turistice importante din Salina Turda sunt: roata mare de 20 de metri în care vă puteţi urca; puteţi practica diverse sporturi precum badminton, minigolf, handbal, bowling; vă puteţi plimba cu barca pe lacul subteran. Există şi loc de joacă pentru copii, tobogane, minipanouri de baschet.

Anul acesta, pe postul italian Rai Uno au vorbit despre Salina Turda la o emisiune de turism.

Pentru cei care vor s-o viziteze: accesul principal este în Zona Durgău-Valea Sărată. Este parte a Sitului Natura 2000 Sărăturile Ocna Veche, municipiul Turda.

Tags : SalinaTurda