close
India

Taj Mahal – cateva lucruri pe care nu le stiati

Taj Mahal este, fara doar si poate, emblema principala a Indiei si una dintre cele mai cunoscute cladiri in lume. Putini insa stiu mai multe despre aceasta cladire, motiv pentru care azi va prezentam cateva lucruri pe care cu siguranta nu le stiati:

1) Taj Mahal se afla in Agra, India, si a fost ctitorit de imparatul Shah Jahan. Constructia monumentului a durat circa 17 ani, intre 1631 si 1848, si a fost una dintre cele mai scumpe cladiri in lume la vremea respectiva si nu numai
taj mahal 1

2) Cuvantul cheie al acestei constructii este simetria. Ganditi-va ca ea a fost infaptuita inaintea masinariilor, inaintea masuratorilor precise si fara instrumentele actuale. Totusi, arhitectii au reusit sa obtina obtina o simetrie bilaterala de-a lungul unei linii axiale centrale.
taj mahal 2

3) Dupa cum ziceam mai sus, este una dintre cele mai scumpe cladiri din lume. Ea serveste ca loc de ingropaciune pentru sotia ctitorului, Mumtaz, care a murit in chinurile facerii, iar scopul cladirii, sau cel putin asa se zice, e pentru aminti tuturor pe vecie de dragostea dintre Shah Jahan si Mumtaz. Se estimeaza ca in echivalentul de azi, s-ar fi cheltuit aproape 53 de miliarde de rupii pe constructia si pe mentenanta Taj Mahal-ului, adica putin peste 800 de milioane de dolari.
taj mahal 3

4) Putini stiu ca aceasta cladire a fost vanduta. De fapt, nu a fost vanduta de-adevarat, ci cativa turisti au fost escrocati de catre M.K Srivastava, un avocat. Bineinteles ca Taj Mahal nu va fi niciodata de vanzare, insa cativa turisti au fost suficient de creduli incat sa ii plateasca avocatului cateva sute de mii de rupii. Acesta a fost condamnat la inchisoare insa, paradoxal, a evadat la varsta de 86 de ani in 1966 si nu a mai fost vazut niciodata.
taj mahal 4