close

Aurora Boreala este, probabil, cel mai mai spectaculos fenomen care poate fi vazut pe Pamant (dar nu numai, el putand fi observat si in spatiu). De acesta data, vorbim despre aurora boreala terestra, care poate fi observata in zonele emisferelor nordice si sudice, dar numai cu o precizare: in emisfera sudica acest fenomen poarta numele de aurora australa.

Primul om de stiinta care a studiat acest fenomen la modul serios a fost nimeni altul decat Galileo Galilei. Acesta a emis ipoteza ca fenomenele vizuale care au loc ar avea loc pe fondul unor ciocniri energetice, lucru care s-a demonstrat a fi perfect adevarat: fenomenul este provocat de ciocnirea electronilor din straturile superioare ale atmosferei.
aurora boreala 6 aurora boreala 5 aurora boreala 4 aurora boreala 3 aurora boreala 2 aurora boreala

Cand sa vedeti aurora boreala

Perioada septembrie-martie e cea propice pentru a observa acest fenomen. Trebuie sa tineti cont ca in emisefera nordica, in aceasta perioada este intuneric intre ora 18 si 1 dimineata, acela fiind intervalul in care puteti observa aurora boreala. Exista totusi un impediment si anume vremea. Nimeni nu poate garanta ca in perioada in care voi (sau orice alt turist) isi propune sa viziteze zona nordica nu va ninge, iar cerul va fi senin. Daca cerul nu este senin, aurora boreala nu poate fi observata. Teoretic, singura sansa prin care puteti sa va mariti sansele de a o observa live este de a sta cat mai mult. In principiu, ar trebui sa va rezervati locurile de cazare in perioadele dintre zilele cu luna plina, intrucat atunci, statistic vorbind, sansele de cer senin sunt mult mai mari.

Unde sa vedeti acest fenomen?

Partea de nord a Norvegiei, dupa traversarea cercului polar, insulele Lofoten si insulele Svalbard sunt faimoase pentru faptul ca sunt puncte bune de observatie.