close
Destinatii ⇣Italia

Câteva lucruri despre oraşul italian Vicenza

Vicenza  este un oraş aflat în Patrimoniul Mondial UNESCO. Este renumit pentru arhitectura neoclasică.

În 1404,  comuna  Vicenza era sub ameninţarea Padovei şi a lui Milano.  Atunci, Vicenza s-a alipit benevol  Veneţiei. În secolul 16, arhitectul  Andrea Palladio a  dat un nou aspect oraşului. Palladio s-a născut la Padova, dar finanţatorul său Gian Giorgio Trissino era din Vicenza.

vicenza
vicenza2

Obiective turistice din Vicenza:

Bazilica lui Palladio este clădirea-simbol a Vicenzei.  Se află în Piazza dei Signori. A fost primul proiect valoros al  arhitectului Palladio. Este celebră pentru logia sa. Este o clădire medievală deosebită. Din 1994 se află în Patrimoniul Mondial UNESCO. Între 2007 şi 2012 a fost restaurată. Pe 5 mai 2014, datorită restaurării, bazilicii i s-a acordat la Viena ”Premiul Uniunii Europene pentru Patrimoniul Cultural-Concursul Europa Nostra”. Pe 9 mai 2014,  edificiul a devenit Monument Naţional graţie unui proiect de lege aprobat.

În interiorul bazilicii se găseşte Muzeul Bijuteriilor.

basilicapalladiana2
basilicapalladiana
basilicapalladiana3
museogioiellovicenza
museogioiello2

Palatul  Chiericati a fost construit de Palladio în 1550. În prezent găzduieşte Muzeul  Civic unde sunt expuse picturi de Veronese, Tintoretto şi  Tiepolo.

palazzochiericati
palazzo-chiericati

Teatrul Olimpic (Teatro Olimpico)

Este cel mai vechi teatru acoperit din Europa. A fost deschis în 1585.

teatro-olimpico-vicenza

Palatul  Leoni  Montanari

Este în stil baroc. Găzduieşte un muzeu unde sunt expuse picturi.

palazzo-leoni-montanari

Biserica Santa Corona

Datează din secolul 13. Este celebră datorită picturilor lui Bellini şi Veronese. ”Botezul lui Hristos”  de Giovanni Bellini se găseşte acolo.

santacorona-vicenza
santacoronachurch

Bazilica Madonna di  Monte Berico

Este închinată Fecioarei care s-a arătat acolo, fiind salvatoarea de ciumă a oraşului. Bazilica a fost ridicată în secolul 15, extinsă şi decorată în stil baroc în secolul 18.

basilicamonteberico2

Villa Capra a lui Palladio

Se mai numeşte Villa Rotonda datorită formei rotunde.  A fost copiată de arhitecţi precum Inigo Jones în Anglia şi Thomas Jefferson în America.

villacapra-vicenza

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tags : italianorasvicenza