close
Destinatii ⇣Polonia

Câteva lucruri despre orașul polonez Zakopane

Zakopane este un oraș minunat situat la poalele Munților Tatra. Încă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea, orașul Zakopane, pe atunci un sat mic,  a început să atragă primii turiști vara. Aceștia au sosit în principal din Cracovia.

În 1889, Zakopane a obținut statutul de stațiune  unde erau tratați pacienții suferinzi de tuberculoză. Când, în 1898, lucrările de construcție la calea ferată au fost terminate, primul tren din Cracovia a ajuns în oraș. Acest lucru a dus la o creștere rapidă a numărului de turiști de la 1600 în 1898 la peste 10.000 în 1900 (peste 3 milioane în prezent).

Înainte de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial au fost finalizate două investiții majore în Zakopane, asigurându-i statutul de capitală de iarnă a Poloniei. În 1936, o telecabină care ajungea la Muntele Kasprowy Wierch (1. 998  de metri deasupra nivelului mării) a fost construită în doar șase luni.
În 1938 a fost deschisă o linie de telescaune care ducea  turiștii din centrul orașului Zakopane la Muntele Gubałówka, unde puteau admira priveliști frumoase asupra Munților Tatra.

Obiective turistice:

Muzeul Munților Tatra

Este un muzeu de istoria, cultura, natura și etnografia Munților Tatra. A fost deschis în 1922.

Strada Krupówki, principala zonă pietonală din Zakopane,  este plină de magazine și restaurante. Aici se află biroul poștal, băncile, dar și casele de schimb valutar.

Zakopane se poate vizita vara, dar și iarna. Vara se poate sări cu schiurile de pe o trambulină special amenajată.

 

Biserica Krzeptowki (Sanctuary of our lady of Fatima)

Papa Ioan Paul al II-lea  a vizitat această biserică în 1997.

 

Tags : oraspolonezzakopane