close

Este o staţiune din judeţul Hunedoara. Prima atestare a localităţii datează de pe vremea dacilor, din mileniul I î.Hr., lucru dovedit de săpăturile arheologice. Legiunile romane care au pornit să cucerească Dacia au amenajat o reţea de canale pentru ca apa să fie dirijată de la sursă spre bazinele din apropiere. Au realizat un complex de terme care purta denumirea de Thermae Dodonae. Acolo, soldaţii îşi tratau rănile sau se refăceau după lupte.

Romanii aveau cultul apelor cu proprietăţi curative.

După plecarea romanilor, totul era ruină. Sub ocupaţie habsburgică, staţiunea şi-a revenit, izvoarele cu ape termale fiind din nou folosite. Se tratau afecţiunile reumatice. Regina Isabella, soţia regelui Ioan Sigismund Zapolya al Ungariei a reconstruit băile, fascinată de frumuseţea zonei. Băile erau utilizate de supuşii Imperiului.

geoagiu-bai
geoagiu-bai2jpg

Apele termale au început să fie folosite sistematic în scop terapeutic la începutul secolului 20. Au fost create bazine, băi în spaţii închise, băi de nămol şi spaţii de cazare.

Apele minerale şi termale au făcut din această staţiune o destinaţie turistică apreciată. Anual, mii de turişti o vizitează.

Un alt element important din Geoagiu-Băi este nămolul feruginos de turbă folosit în diverse afecţiuni cum ar fi reumatismul degenerativ, probleme ale pielii.

Staţiunea se află la altitudinea de 350 de metri.

Alte obiective turistice:

Ruinele termelor romane, locul numindu-se Dâmbul  Romanilor

Vara puteţi face plajă pe marginea piscinelor aflate la Băile Daco-Romane.

baigeoagiu

Cascada Clocota, o cascadă foarte frumoasă

Apele termale de la 16 izvoare împreună cu apele pârâului Clocota formează această cascadă. Aceasta nu îngheaţă niciodată.

Are 40 de metri înălţime şi o lăţime de 20 de metri.

Aspectul cascadei este deosebit. Sunt falduri verticale create pe căderea de apă. Ele  sunt acoperite de mușchi și plante atârnătoare.

cascada-clocota

 

 

 

 

 

 

Tags : geoagiu-baihunedoarastatiune