close
La Munte

Cazare gratis in varf de munte

Cazare gratis la munte?! Suna bine, nu-i asa? Dar ce-ati zice daca v-as spune ca…acest tip de cazare e disponibil numai pentru cei care urca pe jos muntele Julian din Italia si care ajung la cabana situata la cota 2800? Aflati ca aceasta cabana a fost construita in 2012 in memoria alpinistului Luca Vuerich, care a murit intr-o avalansa in luna septembrie 2010.

Pentru constructia cabanei a fost nevoie de nu mai putin de 18 zboruri cu elicopterul, la care se adauga alte 4 pentru transportul muncitorilor. Cabana se vrea a fi un adapost gratuit pentru toti cei care urca pe munte si care sunt surprinsi de conditii meteorologice neprielnice intoarcerii sau urcarii in siguranta, tocmai pentru a se evita alte decese sau vatamari corporale pe munte.
mountain-hut-house-5 mountain-hut-house-11 mountain-hut-house-3 mountain-hut-house-2 mountain-hut-house-10 mountain-hut-house-8 mountain-hut-house-6 mountain-hut-house-1
Proiectul acesta nu e singular: exista mai multe cabane de acest tip peste tot in Alpi, ce-i drept la altitudini mai mici. Puteti fi siguri, insa, ca daca ajungeti vreodata aici, cabana va fi libera, caci putini sunt cei care se incumeta sa faca traseul Ceria-Merlone (de-a lungul caruia este amplasata), iar cei care o fac, sunt de regula alpinisti profesionisti, care dau de veste celor de la baza de intentiile lor.

Poate ca n-ar fi rau ca astfel de cabane sa fie amplasate si in muntii din Romania, mai ales ca in ultimii ani mai multa lume si-a pierdut viata. Ce-i drept, majoritatea erau tineri neechipati si neexperimentati, dintre care unii in stare de ebrietate, insa muntele nu iarta pe nimeni, niciodata.