close
ChinaDestinatii ⇣

Cea mai mare statuie din piatră a lui Buddha

Cea mai mare statuie din piatră a lui Buddha din lume se găseşte în China.  Marele Buddha din Leshan datează de peste 1.200 de ani, din timpul  Dinastiei Tang. Este sculptat în stâncă.

Chinezii au o zicală, şi anume: ”Buddha este un munte,  muntele este Buddha”.

Această sculptură îl reprezintă pe Maitreya Buddha, adică Buddha Viitorului. Din 1996 face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO.

Proiectul Marelui Buddha a fost iniţiat de călugărul Haitong în anul 713, acesta murind înainte de finalizarea lucrării. Prezenţa lui Buddha avea menirea să liniştească apele râurilor Dadu şi Min.

greatbuddha-china
greatbuddha

Statuia are 71 de metri. Ochii au 3 metri, capul are o înălţime de 15 metri, urechile au o lungime de 7,5 metri, iar laba piciorului poate susţine 100 de vizitatori. Această lucrare a rezistat unui atac din Războiul Civil, eroziunii provocate de trecerea timpului şi atacurilor huliganilor antibudişti. Marele Buddha a fost protejat la un moment dat de o construcţie  din lemn care a fost distrusă în timpul  Dinastiei Ming. S-a construit un sistem complex de drenaj în stâncă pentru a preveni efectele nocive ale eroziunii. Treptele tăiate în rocă ajută turiştii să se deplaseze mai uşor.

stairsgreatbuddha
greatbuddha3

 

 

 

Tags : buddhapiatrastatuie