close

Parcul central din New York are, la data scrierii acestui articol, o vechime de 157 de ani. A fost inaugurat in 1857 pe o suprafata de 315 hectare, urmand ca ulterior sa fie marit, in functie de planurile de urbanism ale orasului. Astazi, parcul are o suprafata de 341 de hectare si este cel mai fotografiat parc din lume, devansand cu mult parcuri ca St. James din Londra sau chiar si parcurile Parisului. Pe langa faptul ca e vizitat de 25 de milioane de oameni anual, Central Park are un buget anual de 37 de milioane de dolari, majoritatea proveniti din donatii si de la municipalitate.
central park 8 central park 7 central park 6 central park 5 central park 4 central park 3 central park 2 central park 1
Nu o sa va plictisesc cu chestii de istorie, origini si dezvoltare, caci nu intereseaza pe nimeni astfel de detalii. O sa va spun, in schimb, despre ce puteti face voi in Central Park:
1) sunt 21 de locuri de joaca pe o suprafata de 12000 de metri patrati;
2) daca sunteti pasionati de pasari, atunci „The Ramble” este locul pe care-l cautati. E un loc dedicat admirarii pasarilor, in care traiesc peste 30-40 de specii;
3) daca sunteti pasionati de jogging, atunci „The Park Drive” este sectiunea pe care o cautati. Are o lungime de 9,7 km si este mai mereu aglomerata cu skateri, oameni care fac jogging si chiar biciclisti;
4) Wolman Rink si Risker Rink sunt zone dedicate amatorilor de patinaj si de inot;
5) Gradina zoologica. Central Park Zoo este printre cele mai mari gradini zoologice din SUA, implicit una dintre cele mai vizitate. Au colonii de pinguini, ursi polari, animale specifice zonei de savana sau de jungla si multe altele.

Si bineinteles, multe altele. Central Park este oaza de verdeata a Manhattan-ului, o zona foarte aglomerata a New York-ului. Si nu, nu e ca in Romania, in acest parc se poate sta fara probleme pe iarba, lucru pe care o multime de oameni, de toate varstele il fac. Intrarea e gratuita, bineinteles, astfel ca daca ajungeti aici, e un loc pe care nu trebuie sa il ratati in New York.