close
cheilevarghisului
cheilevarghisului2
cheilevarghisului3

Rezervaţia naturală Cheile Vârghişului se află la graniţa dintre judeţele Covasna şi Harghita, fiind una dintre cele mai frumoase zone  cu stânci calcaroase.

Pentru a ajunge  la aceste chei, se merge pe DN 13A  din Miercurea Ciuc până în localitatea Vlăhiţa, de acolo urmând un drum judeţean până în satul Mereşti, cheile aflându-se la aproximativ 2 km de acest sat.

În Cheile Vârghişului sunt peste 120 de peşteri.  Acolo trăieşte una dintre cele mai mari colonii de lilieci.

În acele peşteri sunt 17 din cele peste 30 de specii de lilieci identificate în România.

Puteţi vizita Peştera Mare de la Mereşti, Peştera Calului şi Peştera Tătarilor, despre care se spune că se adăposteau localnicii împotriva năvălirilor tătare.

În această rezervaţie naturală se află  un parc dendrologic, dar şi o poiană a narciselor. La Vârghiş pot fi văzute şi alte specii de flori ocrotite de lege, cum ar fi bujorii galbeni.

O altă peşteră  se află în partea de N-E a judeţului Covasna, în apropierea staţiunii Balvanyos. Se numeşte Peştera Puciosul sau ”Grota puturoasă”,  aceasta emanând o cantitate impresionantă de bioxid de carbon.

Pentru oameni, bioxidul de carbon este un leac în tratarea afecţiunilor cardiovasculare.  Băile uscate cu gaz, denumite şi mofete, au un  efect vasodilatator şi sunt recomandate de medicii balneologi  pentru tratatea bolilor de inimă, dar şi a afecţiunilor locomotorii.

Curele trebuie să fie de scurtă durată, nu mai mult de 20 de minute, supravegheate.  Pcientul nu trebuie să  lase capul în jos sub un anumit nivel indicat, unde gazele sunt puternice şi pot deveni periculoase.

La doar câţiva kilometri de Balvanyos, la graniţa cu judeţul Harghita, se află Lacul Sfânta Ana, unic în Europa, care s-a format în craterul unui vulcan stins în urmă cu foarte mulţi ani.

În centrul staţiunii Covasna se află un mic vulcan care încă bolboroseşte. E inofensiv.  E poreclit ”Balta dracului”.

 

 

Tags : cheicovasnavarghisului