close
Destinatii ⇣Romania

Expoziţie dedicată Reginei Elisabeta a României la Peleş

În perioada 17 septembrie 2016-30 decembrie 2016, la Peleş are loc expoziţia dedicată Reginei Elisabeta a României. A fost prima regină a ţării. Ca poetă, se numea Carmen Sylva. Anul acesta s-au împlinit 100 de ani de la moartea ei. Expoziţia se numeşte ”Un secol de eternitate”.

Piesa centrală este  portretul din 1872 realizat  de G.P. Al. Healy. Principesa Elisabeta avea 28 de ani şi era îmbrăcată în costum popular muntenesc. Două albume de fotografii (dintre care unul a fost dăruit de primarul orașului german Neuwied, la împlinirea unui secol de la nașterea suveranei) evocă momente importante din viața Reginei Elisabeta a României.

Era pasionată şi de arta broderiei, a dantelei. Suveica din  aur masiv a reginei se găseşte în cadrul expoziţiei.

Regina Elisabeta şi-a pus amprenta şi asupra unor piese de mobilier. O casetă de corespondență a fost pictată de Carmen Sylva cu motive florale și vegetale. Castelul Peleş, îndrăgit de suveranii României este locul unde mobila şi arta decorativă ale reginei pot fi admirate.

expozitie-elisabeta-peles

A făcut şi acte de caritate.

Principesa Elisabeta a  înființat un spital la Cotroceni, în timpul Războiului de Independenţă. S-a ocupat personal de îngrijirea răniților.  Sculptorul român Carol Storck este prezent în expoziția omagială cu lucrarea ”Elisabeta îngrijind un rănit”.

Pe 20 aprilie 1878,  ziua  de naștere a Principelui Carol, Principesa Elisabeta i-a oferit soțului său un tablou care reprezenta un buchet de frunze cu fragi și păpădie. O altă lucrare prezentă în expoziție – numită Puiu – a fost pictată de Regina Elisabeta în 1883 și înfăţişează o tânără țărancă aflată la munte, fiind o alegorie a României. Tot în 1883, Regina Elisabeta a întocmit Actul inaugural al Castelului Peleș, piesă valoroasă care ocupă un loc important în actuala omagiere.

Tags : expozitiepelesRegina Elisabeta