close
Destinatii ⇣

Farul El Morro din Havana, Cuba

Farul Fortăreţei Castillo de Los Tres Reyes Magos del Morro este o imagine  des întâlnită. Apare  în tablouri, videoclipuri, filme, medalii comemorative, timbre. 

Farul din Havana se află în fortăreaţa militară Castillo del Morro care alături de  Castelul San Salvador de la Punta proteja intrarea în Golful Havanei în perioada în care această țară Cuba era colonie spaniolă.

 

Farul El Morro nu este prima construcţie de acest fel pe care a avut-o fortăreața. Lovit de  de jafuri, expediţii de război, calamități naturale, acesta a fost supus unor transformări succesive. Primul far a fost înălţat din ordinul guvernatorului Cubei, Diego de Mazariegos, în 1563. Era o construcţie care servea drept turn de veghe şi reper pentru vasele care navigau în zonă. Regele Spaniei, Filip al II-lea a aprobat construirea unei fortăreţe care să apere portul de  atacurile dese ale corsarilor şi piraţilor din Marea Caraibilor.

Lucrările de ridicare a fortăreţei au început în anul 1589 sub îndrumarea inginerului militar Battista Antonelli, iar în 1629 a fost inaugurat Castelul celor Trei Regi Magi din Morro cu turnul său. Fortăreaţa aceasta a rezistat multor atacuri, dar a fost slăbită de asaltul englezilor în anul 1762. Atunci, englezii au atacat insula, iar în timpul asediului de aproape două luni farul a fost grav avariat de artilerie.

După ce  Havana a fost recuperată de spanioli, fortăreaţa a fost reparată şi, în  1764, turnul Castelului del Morro, pe vremuri turn de veghe, a început să fie folosit ca far. Pentru a fi luminat  se făcea focul cu lemne. De-abia la începutul secolului al XIX-lea s-a trecut la folosirea gazului şi, mai târziu, a uleiului pentru a lumina.

În  1844, vechiul far a trebuit să fie demolat din cauza stării de degradare. În locul său,  după mai multe încercări de a crea un sistem puternic de ghidare a navigaţiei, s-a hotărât comandarea din Franţa a unui felinar de bronz cu sistem optic Fresnel, numit astfel după inventatorul său, inginerul Augustin-Jean Fresnel.

Turnul originar al Fortăreţei Castillo del Morro a fost zidit din piatră brută cu mortar de var, fiind înalt de 10 metri. Potrivit specialiştilor, era puţin probabil ca acea construcţie să poată susţine greutatea dispozitivului Fresnel. S-a hotărât să se ridice un nou far.

Lucrările la noul far s-au terminat în  iunie 1845, acela fiind  din blocuri de piatră fasonată. Pereţii farului aveau  o grosime de 7,5 picioare (aproape 2,29 metri) la bază, cu patru ferestre distribuite de-a lungul structurii sale, astfel fiind o ventilaţie şi o iluminare adecvată. Turnul era înalt de 25 de metri, cu  un diametru de 5 metri, era de formă circulară şi scădea  treptat în diametru de la bază spre vârf. Farul El Morro a fost aprins pentru prima oară pe 24 iulie 1845, un secol mai târziu fiind electrificat.

Datorită locului pe care a fost construit, farul (acelaşi pe care îl vedem astăzi) are o înălţime de 45 de metri deasupra nivelului mării. Are o cupolă octogonală de metal cu geamuri concepute pentru a ghida navele şi avioanele. Înălţimea focală este de 44 de metri, emițând două semnale luminoase albe la fiecare 15 secunde.

 Accesul în Farul El Morro se face pe o mică uşă care duce la vechea scară în spirală cu peste 100 de trepte, având un aspect rustic. Ultima secţiune de urcare în vârful farului  constă dintr-o scară mică de lemn pe care trebuie s-o urcați aplecați.

Când veți ajunge în vârf îl veţi găsi  pe paznicul farului, un ghid care spune multe poveşti despre corsarii şi piraţii care au încercat să jefuiască oraşul. Dacă vreți să aflaţi şi mai multe lucruri despre istoria fortăreţei Castillo del Morro şi a farului său există în vecinătatea acesteia un muzeu împărţit în mai multe încăperi, între care  Sala farurilor din Cuba. Aici veţi putea vedea o machetă a farului din Havana şi un rezumat  al istoriei acestuia, distribuit pe panouri explicative  cu fotografii şi documente interesante.

 Farul El Morro este cel mai vechi din America. Pe 25 septembrie 2008 s-a înfrățit cu Turnul lui Hercule din La Coruña, Spania, cel mai vechi far de pe Glob care este încă în funcțiune.