close

Pentru cei care planuiesc o vacanta in Libia, ar fi bine de stiut ca din cauza razboiului civil libian, guvernele mai multor state, printre care si cel al SUA si al Romaniei, recomanda turistilor evitarea acestei tari pe cat posibil. De ce? Pentru ca tara e inca macinata de conflicte interne, la care se adauga si faptul ca granitele cu Nigeria, cu Chad si cu Algeria sunt controlate de catre tuaregi si de catre forte militare ale etniei Toubou, care nu intotdeauna respecta drepturile omului nici macar fata de ai lor.

Paradoxal, Libia era pana acum cativa ani una dintre cele mai frecventate destinatii africane, prin prisma vestigiilor romane, a vestigiilor grecesti, precum si a desertului Sahara, care reprezinta mai mult de 90% din intregul teritoriu libian. Estimarile de dinaintea anului 2011, atunci cand a inceput razboiul civil, aratau o cifra de peste un milion de turisti, performanta care intrece cu mult multe dintre statele Europene.

Obiective turistice in Libia

bazeenProbabil cel mai cunoscut element de cultura libiana  pentru publicul larg este bucataria libiana, mai precis bazeen, cuscus si shurba (cea din ultima e o suma). Cunoscatorii stiu ca aceste feluri de mancare sunt delicioase, motiv pentru care sunt numeroase restaurante cu specific in toata lumea.  In schimb, stiti ce este interzis cu desavarsire? Consumul de alcool. Spre desebire de Dubai, acolo unde consumul de alcool este permis in unele hoteluri si restaurante, consumul de alcool in Libia este aspru pedepsit.

Desertul Sahara

Desertul Sahara, dupa cum ati aflat si mai sus, ocupa 92 de parti din teritoriul Libiei de astazi. Nu este 100% desert, ci cuprinde si numeroase oaze, vechi constructii, si in general, puncte pe care turistii le-ar putea vizita. Cele mai cunoscute oaze sunt cele de la Ghadamet, Whati Eyat, Wadi Eshati si Kufra.
sahara

Vestigiile romane si grecesti

Coloniile romane si grecesti au avut un foarte mare rol, din punct de vedere tehnologic si financiar, in dezvoltarea zonei. Populatia feniciana ingrijea Tripoli, care pe vremuri, era cel mai mare port african la Marea Mediterana. Cea mai cunoscuta colonie romana a fost si este Sabaratha, urmata fiind de Leptis Magna, iar cea mai importanta colonie greceasca era cea de la Apollonia.
leptis magna

Ca o concluzie, momentan nu e o idee buna sa mergeti in Libia. Totusi, de indata ce se vor deschide granitele, iar pericolele nu vor mai fi la tot pasul, tara va merita vizitata.