close
Romania

Manastirea Voronet – unde este si cum ajungeti acolo

Manastirea Voronet face parte din clasicul circuit al manastirilor din Moldova (in care se afla si manastirea Bistrita, despre care am scris in urma cu cateva zile) si este considerata a fi cea mai frumoasa manastire din tara sau chiar din Europa de Est. Ce face ca o simpla manastire sa fie inclusa pe lista celor mai frumoase lacase de cult din lume si in patrimoniul UNESCO? Ei bine, in primul rand, nu vorbim despre o “simpla manastire”, ci despre una construita de domnitorul Moldovei, Stefan cel Mare, in anul 1488. Mai mult, ea este construita dupa niste principii arhitecturale revolutionare (din punct de vedere al structurii) pentru secolul XV, plus ca pictura interioara dateaza inca din anul 1496, iar cea exterioara din vremea lui Petru Rares, fiul lui Stefan Cel Mare.

Sigur, de-a lungul vremii, biserica a suferit restaurari multiple, insa in esenta, picturile sunt cele de la inceput.
Manastirea Voronet nu este cladirea in sine, ci intregul complex monahal. Totusi, cand se vorbeste de Voronet, se face referire la biserica din cadrul manastirii. Din punct de vedere cultural si religios, biserica este de rit ortodox, este de maici si poarta hramul Sfantului Gheorghe. Asta inseamna ca daca ajungeti pe data de 23 aprilie, s-ar putea sa asistati la o sluja mai mare, plus si la un praznic bisericesc.
Manastirea-Voronet1 Ihopulele_EOS_30D0173_Voronet 800px-02_Manastirea_Voronet Biserica_Sfantul_Gheorghe_din_incinta_Manastirii_Voronet

Cum ajungeti la manastirea Voronet?

Manastirea se gaseste intr-un proaspat cartier al orasului Gura Humorului, la circa 36 de orasul Suceava. Daca mergeti cu masina si va ghidati dupa un aparat GPS, setati urmatoarele coordonate: 47° 31′ 2″ N, 25° 51′ 51″ E. Daca mergeti din centrul orasului Gura Humorului, mergeti pe drumul european E576, dupa care, la un moment dat, faceti stanga, spre satul Voronet. Zona este bine semnalizata, plus ca toti localnicii va pot indruma cum trebuie.