close
Romania

Manastirea Bistrita – localizare si hram

Una dintre obiectivele turistice ale judetului Neamt este manastirea Bistrita, care face parte din clasicul circuit al manastirilor in Moldova. Ea a fost ctitorita de catre Alexandru cel Bun (care de altfel, este si ingropat impreuna cu familia sa si cu cronicarul Grigore Ureche in incinta manastirii) in anul 1407, iar de-a lungul timpului, ea a fost imbunatatita de domnitorii Stefan cel Mare (care i-a construit un turn), Petru Rares (care a renovat-o si a fortificat-o, construit un zid de aparare in jurul ei) si Alexandru Lapusneanu (care a renovat complet manastirea Bistrita).

Hramul manastirii este “Adormirea Maicii Domnului”, deci daca ajungeti pe acolo in data de 15 august, e foarte posibil sa asistati la ceremonii somptuoase, asa cum se obisnuieste.

Cum ajungeti la manastirea Bistrita?

Ea este plasata la aproximativ 8 kilometri distanta de Piatra Neamt. Puteti ajunge cu microbuze, care v-ar lasa fix la portile bisericii, sau daca sunteti cu masina, trebuie sa faceti stanga in satul Bistrita (din comuna Alexandru cel Bun) in cea mai mare intersectie, dupa care sa mai mergeti in linie dreapta 2 kilometri. Sa stiti ca nu e prima biserica intalnita in drum (mai este una pe partea stanga), manastirea gasindu-se chiar la capatul drumului.
normal_DSCF0170 19-Manastirea-Bistrita 21-Manastirea-Bistrita manastirea-bistrita10 Manastirea_Bistrita_0017

Icoana facatoare de minuni

Printre lucrurile cu care se mandreste aceasta manastire se afla icoana facatoare de minuni a Sfintei Ana, ajunsa pe meleagurile nemtene in anul 1400 de la Constantinopol. Se crede ca ar fi capabila sa atraga ploile si sa vindece anumite boli grele, motiv pentru care e un motiv de pelerinaj pentru credinciosii ortodocsi.

In incinta manastirii functioneaza si un muzeu, care are documente si obiecte duhovnicesti stravechi, asa cum au fost ele colectionate si pastrate cu sfintenie de-a lungul timpului.

Daca ajungeti pe plaiuri nemtene, merita sa va abadeti, indiferent de confesiunea de care apartineti. Nu e numai un loc religios, ci si unul incarcat de istorie, plus ca este una dintre cele mai frumoase manastiri din Romania.