close

V-ati intrebat vreodata cum arata Marea Piramida din Giza vazuta de sus? Inainte de a trece mai departe, va avertizam ca in niciun caz nu trebuie sa faceti la fel. Cei care au obtinut fotografiile urmatoare si-au asumat un risc enorm, pedeapsa pentru escalada ilegala a Marii Piramide fiind de ordinul miilor de dolari, precum si cateva luni de inchisoare (intr-o inchisoare in care, neoficial vorbind, nu prea se cunoaste notiunea de drepturi ale omului).
marea piramida 9 marea piramida marea piramida 2 marea piramida 3 marea piramida 4 marea piramida 5 marea piramida 6 marea piramida 7 marea piramida 8
Marea piramida din Giza se afla pe platoul Gizeh, motiv pentru care unii o numesc piramida de la Gizeh, ceea ce nu e catusi de putin Gresit. Vreme de cel putin 4300 de ani, piramida a fost cea mai mare constructie artificiala din lume, cu o inaltime de 146 de metri. Abia in 1889, atunci cand a fost terminat turnul Eifel, ea a fost surclasata.

Ceea ce putina lume stie despre aceasta constructie e ca, analitic vorbind, ea are 8 laturi, chiar daca doar 4 sunt vizibile cu ochiul liber. Cum vine asta? Simplu, fiecare latura e impartita in doua laturi mai mici, lucru care se poate observa analizand atent unghiurile fiecarei laturi in parte.

Un alt aspect pe care marea populatie il stie gresit gratie mediatizarii gresite e faptul ca Marea Piramida ar fi fost construita de catre sclavi, cand de fapt, exista dovezi clare care atesta ca munca a fost facuta de catre muncitori instruiti, care nu numai ca erau liberi, ci erau si bine platiti si foarte bine hraniti. La cateva sute de metri de piramidele de pe platorul din Gizeh s-au descoperit recent magazii cu resturi de oase fosilizate, care sugereaza ca ele ar fi fost folosite pentru hrana muncitorilor.

Astazi, piramida masoara 137 de metri in inaltime. Pentru a fi conservata cat mai bine posibil, escalada ei este interzisa. Totusi, dupa cum se poate vedea in pozele de mai sus, mai exista temerari care se mai avanta din cand in cand pana in varf.